Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Staatssteun voor uitrol breedband mag van Neelie Kroes

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 20 september 2010 08:08 uur

De Europese Commissie heeft richtlijnen bepaald waaronder de overheid de aanleg van breedbandnetwerken kan financieren. De richtlijnen moeten een brede en snelle uitrol van breedbandnetwerken mogelijk maken. Tegelijkertijd zal de marktdynamiek en de mededinging in een volledig geliberaliseerde sector gehandhaafd blijven.

Als een exploitant overheidssteun krijgt is dat onder de verplichting om aan andere exploitanten open toegang te verlenen tot het met overheidsmiddelen gefinancierde netwerk.

Investeringen in breedbandnetwerken vormen  een cruciaal onderdeel van het Europese herstelplan. Zo is onder meer via het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) ruim 1 miljard euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van breedbandinternet in plattelandsgebieden.

De richtlijnen moet een einde maken aan de jarenlange onduidelijkheid over wat nu wel en niet toegestaan is. Zo werd uiteindelijk de aanleg van een Amsterdams glasvezelnet met steun van de overheid wel toegestaan. In Appingendam werd een dergelijk initiatief nu juist verboden.


ISPam.nl Job board

ikke, 20 september 2010 11:17 am

ze kunnen beter de uitrol / brede implementatie van ipv6 promoten met hun eu clubje

Josbert, 20 september 2010 11:59 am

Goede zaak dat glasvezel nu uitgerold kan worden met staatssteun. Op louter commerciële basis gaat glasvezel niet snel genoeg van (in) de grond komen. Rob van Esch (NLKabel) zal wel snel met een tegenbericht komen. Zijn lobby tegen glasvezel gaat maar door. Louter vanwege eigenbelang. Vergeet niet dat alle kabelnetten met overheidssteun in (van) de grond zijn gekomen. Nu moet er snel geïnnvesteerd worden in glasvezel anders komen we nog verder achter te lopen met alle gevolgen van dien.

Tudududud, 21 september 2010 10:16 am

Josbert:

Leg mij eens uit waarom glasvezel staatssteun moet krijgen? Waarom een burger > 5Mbit internet nodig heeft wat zowel DSL als kabel prima kunnen bieden? Mensen die wel al breedband kunnen krijgen kunnen nu al tot 200Mbit over glas, 120Mbit over kabel en 20Mbit over DSL krijgen. Dit zijn precies de mensen waar ook glas (met staatssteun) aangelegt zal worden omdat het commercieel aantrekkelijk is.

Het lijkt mij zinvoller om mensen die nu nog steeds geen breedband kunnen krijgen online te krijgen, want die zullen ondanks deze staatssteun gegarandeerd nog steeds buiten de boot vallen, omdat ze commercieel in onaantrekkelijke gebieden wonen.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...