Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Een minderjarige bestelt een webhostingpakket, wat nu? (Deel 1)

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 21 september 2010 08:05 uur

Webhostingpakketten worden via het internet verkocht. Daardoor kan het voorkomen dat je (ongewild)  contracteert met een minderjarige. Het probleem daarbij is dat minderjarigen handelsonbekwaam zijn. Zodoende kunnen minderjarigen geen onaantastbare overeenkomsten aangaan zonder toestemming van hun ouders (of voogd). Dat kan voor problemen zorgen, indien de ouders het er niet mee eens zijn. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste kunt omgaan met een minderjarige die een webhostingpakket heeft besteld.

De minderjarige kan niet zelf onder de overeenkomst uit
Indien je een overeenkomst met een minderjarige sluit, dan komt er gewoon een overeenkomst tot stand. Dat betekent dat zowel de hoster als de minderjarige verplicht zijn zich aan de overeenkomst te houden. De hoster zal het webhostingpakket moeten leveren en de minderjarige moet de factuur betalen. Er ontstaat pas een probleem indien de ouders de overeenkomst vernietigen. De minderjarige kan de overeenkomst niet zelf vernietigen en ook de hoster kan dit niet. De hoster kan de ouders wel verplichten om te kiezen om wel of niet te vernietigen. Letop: Waar ik in dit artikel ouders schrijf, bedoel ik ook één van de ouders of voogd van de bewuste minderjarige.

Een minderjarige die meldt van de overeenkomst af te willen, omdat hij minderjarig is, heeft geen poot om op te staan. Hij zal de overeenkomst bij zijn ouders moeten opbiechten. Dit heeft op zichzelf al een heilzaam effect. De ouders zullen zich in veel gevallen verplicht voelen om hun kind de overeenkomst uit te laten dienen of naast vernietiging wel een (buiten wettelijke) schadevergoeding aan de hoster te betalen.

Soms mag een webhostingpakket bestellen wel
Er zijn echter gevallen waarbij de overeenkomst niet vernietigd kan worden, dit is het geval indien het contracten door de minderjarige voor zijn leeftijd als normaal moet worden beschouwd. In dat geval wordt de toestemming van de ouders veronderstelt Echter indien de ouders al vooraf contact met de bewuste hoster hebben opgenomen met de mededeling dat ze niet willen dat hun kind het een webhostingpakket bij hen afneemt, dan gaat deze vlieger niet op. Het maakt daarbij niet uit of de bestelling geautomatiseerd of handmatig is verwerkt.

De vraag is nu of het normaal is dat een minderjarige een webhostingpakket koopt. Het antwoord op die vraag staat niet vast. Dat is sterk afhankelijk van de maatschappelijke opvattingen (en de opvatting van de rechter die daar over moet oordelen). De prijs en ook het doel waarmee het webhostingpakket wordt aangeschaft zullen dat in belangrijke mate bepalen. En uiteraard speelt de leeftijd van de minderjarige ook een belangrijke rol. Bij een 14-jarige die webprogramma’s ontwikkelt en daarvoor een webhostingpakket van 1 euro per maand afneemt, denk ik dat de toestemming wel mag zijn veronderstelt. Al blijft het een lastig onderwerp.

Welke rechten heb je als hoster?
Wat als je er achter komt dat je met een minderjarige hebt gecontracteerd? Indien er ook geen sprake is van (veronderstelde) toestemming van de ouders, of dat je hier simpelweg over twijfelt. Dan kun je contact opnemen met de ouders, hoe je dit het beste kan doen is lastiger. Indien je de ouders van de minderjarige weet te bereiken kun je hen een redelijke termijn stellen om zich uit te laten over de vraag of ze de overeenkomst zullen vernietigen. Laten de ouders weten geen beroep te doen op de vernietigingsbevoegdheid of laten ze niks van zich horen binnen de gestelde  termijn, dan kunnen ze de overeenkomst niet meer vernietigen en is de overeenkomst in principe onaantastbaar geworden (let wel op dat de hoster moet bewijzen dat de mededeling de ouders ook daadwerkelijk bereikt heeft, indien ze niet reageren).

Een uitzondering is dat een minderjarige niet voor zichzelf, maar namens een meerderjarige of bedrijf (niet zijn eigen bedrijf!) bestelt. Dan is er niet met de minderjarige gecontracteerd maar met de persoon die hij vertegenwoordigd. In dat geval is de overeenkomst in principe onaantastbaar totstandgekomen.

Pas op met jonge ondernemers
Een tweede uitzondering is dat een minderjarige een eigen bedrijf heeft. Indien de minderjarige een handlichting van de kantonrechter heeft gekregen, dan zijn de overeenkomsten die binnen de grenzen van handlichting vallen onaantastbaar tot stand gekomen. De handlichting moet bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven en tref je dus in het uittreksel van de inschrijving van de minderjarige aan. Indien de handlichting niet in het uittreksel van de minderjarige staat vermeld, mag geen toestemming van de ouders worden veronderstelt. Een jonge ondernemer behoeft geen toestemming van zijn ouders om zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Expliciete toestemming van de ouders is daarom aan te raden.

In deel 2 van dit artikel dat volgende week wordt gepubliceerd ga ik in op de gevolgen van vernietiging van de overeenkomst met een minderjarige door de ouders en beantwoord ik de vraag of het te voorkomen is dat je (ongewild) contracteert met een minderjarige.

Sebastiaan Stok, 21 september 2010 1:41 pm

Interessant artikel :) ik kijk uit naar deel twee!

Anon, 21 september 2010 7:57 pm

Edit: Trollen doen we maar ergens anders.

Anon, 22 september 2010 6:50 pm

In het verleden heb ik een dergelijk geval meegemaakt voor een 5-tal servers bij een minderjarige ondernemer. Dit ging het eerste half jaar goed en daarna vielen de klanten bij hem weg. Zijn ouders hebben toen getracht de overeenkomst nietig te verklaren. Doordat de ouders meegetekend hadden bij de KvK inschrijving en dat de bedrijfsactiviteiten die omschreven waren niet uit te voeren waren zonder een aantal servers, heeft de rechter ons in het gelijk gesteld en diende de ouders alsnog voor de kosten op te draaien.

Niet iedereen die niet met naam op jouw blog wilt komen te staan doet dit om te trollen, zie vorige post. Gegeven informatie lezen en rectificeren is ook een kunst.

Arnout Veenman, 22 september 2010 10:33 pm

Zo'n casus kan natuurlijk voorkomen. De toestemming van de ouders is in casu dan (door de rechter) veronderstelt door het mede-ondertekenen, maar leg mij eens uit wat er dan niet klopt aan mijn artikel?

Anoniem roepen dat ik mijn artikel moet herzien met daarbij een link naar een website die in een van de eerste alinea's een evidente fout bevat (minderjarigen kunnen overeenkomsten zelf niet vernietigen), zonder daarbij aan te geven op welk punt je het niet met mijn artikel eens bent, dat is niks meer of minder dan trollen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.