Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Politie gaat datacenters samenvoegen

 • Door
 • Edwin Feldmann
 • geplaatst op
 • 22 september 2010 08:05 uur

De Nederlandse politie gaat in de komende vijf tot tien jaar twee volledig nieuwe datacenters bouwen. Deze nieuwe rekencentra moeten de huidige zeven datacenters vervangen die het hart van de it-infrastructuur van de politie vormen.

Waar de nieuwe datacenters komen, is nog niet bekend. Wel zijn een aantal eisen die aan de locatie worden gesteld, duidelijk.  Zo moeten de locaties boven NAP liggen, zullen ze in aparte eigen gebouwen worden gevestigd die tevens fysiek zwaar beveiligd zullen worden.

Dat zei Jan Wiersma, één van de technische mensen van de dienst voorziening tot samenwerking bij de Nederlandse Politie (vtsPN), vorige week tijdens een congres in Duitsland.

Op dit moment draaien de systemen en applicaties van de Nederlandse politie nog in zeven datacenters verspreid in het land.  “We hebben afgelopen jaren erg veel geleerd op het gebied van netwerken en datacenters”, erkent Wiersma. “Zo werden de datacenters voorheen nog in politiebureaus zelf gebouwd, maar dat zullen we nu niet meer doen omdat dat in het verleden teveel problemen heeft opgeleverd.”

Opslagbehoefte
Vooral door de technologische ontwikkeling is het politiewerk veel veranderd de afgelopen jaren, stelt Wiersma. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde activiteiten die erg veel opslagcapaciteit vergen. Als voorbeeld noemt hij de snelle toename in het gebruik van cameratoezicht. ”De groei in opslagcapaciteit voor cameratoezicht zal dit jaar verdubbelen”, voorspelt Wiersma. Maar ook het maken van een driedimensionale virtuele versie van een plaats delict om de toedracht van een misdrijf te achterhalen, komen steeds vaker voor en eisen ook veel opslagruimte.

Consolidatie
Dat de politie het aantal datacenters wil consolideren, heeft volgens Wiersma vooral te maken met efficiency en niet met bezuiniging. Het werken met en onderhouden van zoveel verschillende datacenters is te omslachtig.

Overigens streeft de Nederlandse politie niet alleen op het gebied van datacenters naar consolidatie. Afgelopen vrijdag werd al bekend dat er één cio komt voor de hele Nederlandse politie. Nu heeft ieder van de 25 politieregio’s nog zijn eigen ‘cio’, maar dat is niet praktisch gebleken. De nieuwe cio, in de persoon van voormalig korpschef in Rotterdam Aad Meijboom, moet de infomatie- en communicatietechnologie bij de politie beter stroomlijnen.

In onderstaand Flash-filmpje is te zien hoe ict-technologie door de politie wordt ingezet (bron vtsPN)

Tudududud, 22 september 2010 10:25 am

Goed plan! 2 DC's ipv een stuk of 7 klinkt al efficienter.

Echter Politie = Overheid.
Overheid + ICT = Gegarandeerd Miljarden fail en rijke mensen bij KPMG / Atos / andere grote ICT boer gok ik.

 • Pingback: Politie wil zijn zeven datacenters vervangen door twee nieuwe » Clippy.be

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.