Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europa gaat steeds meer op Iran lijken – column

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 24 september 2010 08:09 uur

Het Europees Parlement vindt dat illegaal downloaden op internet moet worden aangepakt. Woensdag werd een rapport aangenomen waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om met strafmaatregelen te komen voor online piraterij.

Dit gaat leiden tot de gevreesde ’three strikes you are out’-wetgeving waarbij een internetter na drie overtredingen wordt afgesloten van het internet. Hoewel velen inmiddels erkennen dat internet behoort tot de primaire levensbehoefte van burgers.

Ook gaan isp’s gedwongen worden te gaan meewerken aan de bestrijding van piraterij, als het aan de leiband van de entertainmentindustrie lopende Europarlementariërs ligt. De NS bemoeit zich niet met de inhoud van uw bagage als u op reis gaat. Maar isp’s dienen hun gebruikers te gaan bespioneren en worden straks aansprakelijk als hun klanten iets illegaals doen.

Isp’s zullen – als het aan de ‘platenmaffia’ ligt – zonder rechtelijke toetsing illegale downloaders moeten afsluiten. Ik zal alvast een aantal bruine hemden kopen voor alle conculega’s alhoewel we deze waarschijnlijk gratis verstrekt gaan krijgen, zodat we goed herkenbaar en afschrikwekkend zijn voor onze klanten. De isp-politie waakt!

De platenmaatschappij verkopen geen platen meer en hebben inmiddels van lobbyen hun core-business gemaakt. En dat leidt nu tot de aanname van dit rapport.

En zo verwordt de EU langzaamaan tot een totalitaire staat vergelijkbaar met Iran en China.

Ik voer geen pleidooi voor illegaal downloaden. Maar kan de entertainmentindustrie zich niet eens beter over andere businessmodellen buigen? Ik gebruik nu enige tijd Spotify voor 10 euro per maand en ben zeer blij dat deze entertainmentdienst er nu eindelijk is. Andere vernieuwingen vanuit deze industrie blijven echter uit. Omdat ze het te druk hebben met het voeren van het achterhoede gevecht.

Onder aanvoering van de platenbobo’s worden in rap tempo allerlei fundamentele burgerrechten zoals de vrijheid van meningsuiting, privacy en recht op een eerlijk proces, opgegeven. En dat om de zakken te vullen van deze opvreters, want artiesten profiteren maar heel beperkt van de omzetten van platenmaatschappijen.

Nog vorige week kondigde onze demissionaire minister van Justitie aan dat onwelgevallige websites door justitie uit de lucht gehaald mogen worden. Zonder rechtelijke toetsing.
Het zal dus waarschijnlijk een van de laatste keren zijn dat ik me wat ongenuanceerd in een internetcolumn kan uitlaten want volgende keer zal de officier van justitie, als ik me kritisch uitlaat, de column wel eens offline kunnen brengen. Geen rechter die hem tegenhoudt.

D66 is woedend: “Er zijn praktische, economische, en ook principiële bezwaren tegen de strenge handhaving. Dit is een stap terug in de tijd. Je kunt niet pleiten voor strengere handhaving van een verouderd systeem, dat nu al niet handhaafbaar blijkt. Op die manier houdt het artiesten, consumenten en bedrijven voor de gek.” De PvdA vindt de maatregelen ‘buitenproportioneel’.

Enige hoop kan gevestigd worden op Neelie Kroes. Zij kiest een andere lijn dan de parlementariërs omdat zij beseft dat het gebruik van internet essentieel is voor de groei van onze economie. Maar voorlopig zijn we eerst weer een stap verder in de richting van een politiestaat.

Max, 24 september 2010 9:16 am

super goed verhaal! En blijf dit onderwerp posten zodat mensen zich hiervan bewust worden.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.