Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Politie roept op tot meer aangiftes van cybercrime

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 mei 2008 07:59 uur

Politie roept op tot meer aangiftes van cybercrimeCybercrime is een groeiend probleem, maar de aantal aangiftes van cybercrime blijft achter stelt Manon den Dunnen, leider van het Team Digitale Expertise van de Politie Amsterdam-Amstelland tegenover Computable. En zonder aangiftes wordt er niet opgespoord of vervolgd.

De eerste gedachte die vast niet alleen bij mij opkomt is, hoe ga ik bromsnor uitleggen wat een DDOS-aanval is. Het is daarom mooi om te horen dat het één van de aandachtspunten van Den Dunnen is om het doen van aangifte van cybercrime te vergemakkelijken. Op landelijk niveau gebeurde dat al, maar nu wordt er ook regionaal in geïnvesteerd. “Iedereen moet leren om die aangiften op te nemen.” zo besluit Den Dunnen. Halleluja!

Eveneens bij Computable staat een uitgebreid achtergrond artikel waar Den Dunnen uitleg geeft over de aanpak van digitale criminelen door politie, dat zeer de moeite waard is!

Punica, 8 mei 2008 11:44 am

Goede zaak.

Laat ze bijvoorbeeld eerst eens een landelijk cybercrime nummer / website opzetten waar je aangifte kunt doen.

Want inderdaad, de lokale pliesie heb je helemaal niets aan qua dit soort zaken, zelfs als je complete bewijslast mee neemt.

Stewie, 8 mei 2008 2:19 pm

Naar aanleiding van een gesprek met de NHTCU heb ik dit vorige week op WHT besproken.

De NHTCU heeft meer budget nodig om meer zaken aan te kunnen pakken. Nu pakken ze alleen alles boven de zogenaamde 'level 3 cases' aan.

Voor een topic op WHT over deze zaak, zie: http://www.webhostingtalk.nl/963797-post8.html

gerwin, 8 mei 2008 2:41 pm

Een aangifte doen heeft totaal geen zin is onze ervaring. Er is geen centraal punt (wat Punica aangeeft ...) en de mensen die er werken hebben een cursus Word gevolgd en is ze geleerd hoe bepaalde forensische programma's werken. Verder als dat komen ze niet .... Ik heb er weinig vertrouwen in.

Glenn, 8 mei 2008 4:21 pm

Als we ze nu centraal online mochten melden, dan dump ik daar al m'n logfiles etc etc.. Wedden dat de aangiftes zullen stijgen?

Dan kunnen we op een aantal centrale bureau's mensen neerzetten van deze unit zodat bij onvoldoende info er eens gesproken kan worden.

paul, 8 mei 2008 5:20 pm

Heb 3 weken geleden aangifte gedaan incl bewijs.

kreeg net een brief dat ze verder onderzoek niet nodig vinden en daarmee is de zaak afgedaan.

Aangifte heeft totaal GEEN zin

Freeaqingme, 9 mei 2008 12:39 pm

@Paul: Dit heeft zeker wel zin op langere termijn. Hoe meer aangiftes er op dit gebied binnenkomen, des te meer budget de NHTCU zal krijgen, waarmee dan weer meer aangiftes inhoudelijk behandeld kunnen worden.

Punica, 9 mei 2008 1:14 pm

Freeqingme,

Daar heb je natuurlijk gelijk in, maar neem Paul's voorbeeld meerdere hosters zullen de ervaring hebben en dat is extreem demotiverend om de volgende keer nog aangifte te doen.

Je word gewoon niet serieus genomen door de politie.

gerwin, 10 mei 2008 1:14 pm

Nou mooi dat ze aangifte's willen. Maar dan moet er wel een fix percentage oplossingen tussen zitten. Maar zal wel zo zijn dat er weinig valt te verdienen voor het rijk aan dit soort zaken ....

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.