Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Doorbraak: 700 Mbps over dsl

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 27 september 2010 08:04 uur

In Hongkong is een dsl-verbinding over koperlijnen gedemonstreerd waarbij een downloadsnelheid van 700 Mbps zou zijn behaald.  De Chinese firma Huawei claimt hiermee de snelste dsl-verbinding ter wereld te kunnen realiseren. Als dit echt bewaarheid kan worden dan is dat serieuze concurrentie voor de kabelaars. Dsl is erg traag zeker over grote afstanden.

De gebruikte technologie heet SuperMIMO (multiple input multiple output) en presteert meer dan het tot nu toe behaalde maximum van 100 Mbps, claimt Huawei.  SuperMIMO gebruikt 4 twisted pairs om een downloadsnelheid van 700 Mbps te realiseren over een afstand van maximaal 400 meter.

Huawei werkt onder andere voor China Telecom, Vodafone en France Telecom.

Mark, 27 september 2010 1:50 pm

400 meter is behoorlijk weinig, daarnaast zijn er als ik het zo gauw lees 8 koper aders nodig. In veel gebouwen zijn er geen 8 aanwezig, dan kun je denk ik net zo goed fiber laten aanleggen in veel gevallen (tov koper).

Stef, 27 september 2010 2:48 pm

Leuk! Dan heb je straks 700Mbps ADSL op een backhaul van maar 1Gbps.
Oftewel, met anderhalve subscriber trek je je hele telefooncentrale plat.

Dit effect hebben we nu al met 3G telefonie, met HSDPA heb je 7.2Mbps terwijl de backhaul capaciteit van een zendmast maar 8Mbps (draadloos) tot 20Mbps (DSL) is. Met een handvol iPhones trek je het mobiele internet in je omgeving plat.

Het heeft geen zin je oprit te verbreden als je aan een karrenspoor woont. Wanneer had je voor het laatst een file op je oprit of in de straat waar je woont? De files staan op de stadsringen (metro's), snelwegen (backbones) en rond de grote knooppunten (peers, transit verbindingen).

Thomas Lobker, 27 september 2010 11:29 pm

Zoals Mark al aangeeft, vrijwel geen consumenten hebben acht koperaders thuis. Dit zijn er meestal twee of vier. Verder is 400 meter veel te weinig om dit landelijk uit te rollen. Dus dan moet je investeren, maar investeer dan liever in glas waar qua mogelijkheden en capaciteit nog voldoende flexibiliteit in zit.

peter, 28 september 2010 7:47 am

Je hebt voldoende backhauls van 10Gbps. Bedrijven moeten alleen durven investeren.
Mooi om te zien dat we nog heel wat met koper kunnen doen. Want fiber-to-the-home is leuk, maar dat laatste stukje zal denk nog wel eventjes koper blijven.

Rick, 10 oktober 2010 1:29 pm

Deze technologie zou moeten passen bij het beeld dat KPN/Tele2 heeft bij het gebruik van hun vDSL toepassingen. Het laatste stukje zal inderdaad nog enige tijd koper blijven.

Fiber-to-the-home is een leuk, maar het moet natuurlijk financieel wel haalbaar blijven natuurlijk.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.