Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europese Commissie: 25 procent internetters op IPv6 in 2010

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 mei 2008 08:05 uur

Europese Commissie: 25 procent internetters op IPv6 in 2010Eind 2010 moeten 25 procent van alle internetters in Europa de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van IPv6 én in staat zijn om het grootste deel van de diensten, applicaties en websites via IPv6 te bereiken. De Europese Commissie zal dat tot doel verheffen in een statement dat eind mei zal worden gepresenteerd. Detlef Eckert van het Directoraat-Generaal Information Society and Media presenteerde op een RIPE meeting in Berlijn al de belangrijkste punten uit het statement.

Zo wil de Europese Commissie dat de publieke sector in haar aanbestedingen voor computer en netwerkapparatuur en bij de keuze voor netwerk leveranciers ondersteuning van IPv6 verplicht stelt. Dit zou door alle overheden van de 27 EU lidstaten moeten worden gedaan. Daarnaast wil de Europese Commissie dat de websites van de EU en CORDIS via IPv6 bereikbaar maken, in de hoop dat grote content en service providers zullen volgen.

De Europese Commissie heeft ook concrete ideeën om de uitrol van IPv6 te versnellen:

  • Het organiseren van een IPv6 bewustwordings campagne samen met de private sector;
  • Verspreiden van praktische kennis om IPv6 uit te rollen;
  • Aanmoedigen van ISP’s om IPv6 connectiviteit aan te bieden;
  • Opnemen van IPv6 als onderdeel van computer en netwerk engineering opleidingen.

Ondanks het feit dat de dag dat de IPv4 adressen op zullen zijn telkens dichterbij komt, zijn er vrijwel geen (access) ISP’s die IPv6 connectiviteit aanbieden of zich er überhaupt mee bezig houden. Ik ben benieuwd of de Europese Commissie daar verandering in kan brengen.

Jurri@n, 8 mei 2008 8:30 am

IPv6: het blijft een beetje het kip of het ei verhaal. Access-providers doen nog niets met IPv6 omdat er niet al te veel diensten via IPv6 worden aangeboden; Hosting-providers doen nog niets omdat de diensten toch niet via IPv6 door de consument bereikt kunnen worden.

Kom op mensen: ga IPv6 gebruiken. Thuis of op kantoor kun je het ook gaan gebruiken, zelfs als je ISP het niet aanbiedt. XS4ALL biedt bv. tunnels aan voor IPv6 en anders heb je nog projecten als SixXS.

Punica, 8 mei 2008 11:47 am

Zolang half Nederland achter NAT bakjes zit word IPv6 wat lastig he, tunnelen is dan onmogelijk namelijk.

Toon, 8 mei 2008 1:31 pm

Onze nameservers draaien al tijdje op IPv6, maar veel verkeer gaat er niet over..

Lennie, 8 mei 2008 2:15 pm

@Jurri@n Content-providers zijn heel voorzichtig met het IPv6-adres in DNS zetten omdat er nogal wat niet werkende IPv6-configuraties zijn en daarom hun site misschien niet laden, waar hij met alleen een IPv4-adres prima werkt.

Ik heb het zelf thuis wel met een tunnel en dan merk je dat er websites zijn die ook IPv6 hebben ingesteld maar toch niet goed bereikbaar zijn. En dat browsers er lang over doen om te switchen om een ander IP-adres te proberen (3 minuten heb ik wel eens gezien).

Dit komt omdat DSL, etc. modems geen IPv6-mogelijkheden hebben. De makers daarvan doen dit niet, omdat ze hun klanten liever nog een nieuw model verkopen op een later tijd stip.

@Toon Bij de meeste resolving nameservers moet dit ook specifiek ingeschakeld worden. Zelfs als de machine wel IPv6-adressen heeft. Interresanter is om te weten hoeveel AAAA-of ANY-record-queries er binnen komen.

RobJE, 8 mei 2008 6:38 pm

Een probleem voor bedrijven is dat ze met IPv4 "gewoon" BGP kunnen doen.

ZVIW heb je bij IPv6 dan een behoorlijk block PI adressen nodig en die geeft RIPE (weer VZIW) alleen aan providers.

Dus IPv6 is voor bedrijven die nu IPv4 BGP doen een *achteruitgang*!!

Jurri@n, 8 mei 2008 7:31 pm

@punica: Tunnels icm. werken ook prima achter NAT. Ik denk dat je ip(v6)-in-ip(v4) bedoeld.

@lennie: je moet uiteraard geen AAAA-records opnemen voor je servers als ze niet in een publiek beschikbare IPv6-reeks zitten. Dat geldt net zo goed als met IPv4. Hetzelfde geldt voor de bezoeker: zorg dat je wel het hele publieke IPv6 kunt bereiken en niet een deel ervan (wederom: net als bij IPv4).

@RobJE: RIPE kent het begrip PA en PI niet bij IPv6. RIPE wil (momenteel) liever geen kleine IPv6-reeksen uitdelen omdat er dan teveel routes ontstaan en routers met een tekort aan geheugen komen. Nu weet ik niet of RIPE net zo strek is met het uitdelen van IPv6-reeks als met IPv4 (IPv6-adressen genoeg), maar ik kan me zo voorstellen dat ze een bedrijf een veel grotere reeks geven dan eigenlijk noodzakelijk is. BGP blijft dan nog steeds mogelijk.

Mark, 8 mei 2008 10:31 pm

Er zijn netwerken die geen RIPE member zijn en enkel met PI IP space werken voor zover het IPs betreft. Deze kunnen dus door de beperkingen die RIPE nu nog heeft mbt IPv6 (geen PI space) moeilijk tot niet overschakelen.

Zodra PI space beschikbaar komt zal het wel iets sneller gaan lijkt mij. Het bied alle partijen die de voorkeur aan PI space geven/PI space eisen ook de mogelijkheid om over te schakelen.

Lennie, 9 mei 2008 1:14 am

Jurri@n betreffende de AAAA-records, er zijn op dit moment 2 problemen. 1. is dat sommige hosts in netwerken via automatische configuratie 'denken' dat ze IPv6-connectiviteit hebben. 2.

Betreffende RIPE & IPv6, ik lees het er niet uit, dat het niet kan. Ze hadden wel in het verleden een wat rare policy, maar die tijd is geweest (sinds november vorig jaar).

Kijk zelf:

http://www.ripe.net/ripe/docs/ripe-421.html

discussie:

http://www.ripe.net/ripe/maillists/archives/ipv6-wg/2007/msg00110.html

Ik zal nu gelijk onze LIR eens vragen hoe het nu echt zit.

Memnon, 9 mei 2008 7:40 am

Onderstaand blogje is misschien ook wel leuk om te lezen mbt dit onderwerp.

https://weblog.bit.nl/blog/2008/03/14/ipv6-kip-ei-probleem/

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.