Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BREIN op de koffie bij i3D.net

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 mei 2008 08:03 uur

BREINNaar aanleiding van het eerdere contact met Stichting Brein, is gisteren Tim Kuik en collega Okke op bezoek geweest bij i3D.net. Directeur Stijn Koster vertelt: Een interessante discussie volgde op het terrasje bij Dudok (een dag eerder nog de plek voor de WHT modmeet/beerfest).

Het standpunt van i3d is helder: als ISP kan je onmogelijk de content van je klanten filteren op illegaal aangeboden bestanden als films en muziek. Dit is zelfs niet gewenst en niet acceptabel: de privacy van je klanten moet gewaardborgd blijven.

Brein gaat hierin in grote lijnen mee, echter wijzen zij erop dat hun doel de eigenaar van de betreffende illegale website is. Daarvoor is echter medewerking van de hoster nodig, via de rechter of via goodwill, gezien de personen in de wereld van dit soort sites er veel aan doen om zelf onbekend te blijven. Het privacy standpunt van de ISP is volgens Brein niet correct gezien het vaak om professionele websites gaat, die draaien als een bedrijf. Privacy wetgeving is verschillend voor personen en bedrijven.

Waar zit nu het probleem: de eigenaren van de sites willen anoniem blijven en de ISP’s werken liever niet mee (want dit jaagt klanten weg). Vandaag hebben wij een oplossing geïntroduceerd aan Brein: i3d heeft een ‘mediation’ website gestart. Hierop kan een copyright houder of vertegenwoordiger contact opnemen met de betreffende i3d klant die een copyright zou schenden. De privacy van onze klanten is maximaal gewaarborgd. Het systeem werkt als volgt:

  • Anti-piracy organisatie dient een initieel verzoek in;
  • i3d beoordeeelt dit verzoek en koppelt dit als een mediation ticket aan de klant;
  • De verzoekende partij kan via het mediation portaal direct met de klant communiceren maar ziet niet wie de klant is noch enige informatie die direct naar deze klant kan leiden;
  • Onze klant ziet dit als een ticket in ons controlpanel en kan reageren en communiceren met de verzoekende partij;
  • De twee partijen hebben nu de mogelijkheid om er samen uit te komen, de klant heeft echter geen plichten om hieraan mee te werken noch om zijn contactgegevens bekend te maken;
  • De verzoekende partij kan het ticket laten ‘escaleren’ waarna i3d zal proberen te bemiddelen, mocht dat niet lukken, dan kan de verzoekende partij een gerechterlijke procedure starten.

Dit systeem is vandaag voorgelegd aan Brein en een eerste case zal morgen worden ingevoerd. Ik ben benieuwd welke i3d klant de primeur krijgt ;)

Internationale samenwerking

Het internationale karakter van dit soort websites speelt ook mee: de sites zijn vaak eigendom van mensen of bedrijven uit het buitenland. Dat er tegenwoordig goed wordt samengewerkt tussen Brein en vergelijkbare instanties uit het buitenland blijkt wel uit het feit dat een van onze klanten bezoek kreeg van de anti-piracy unit in India. Volgens deze klant, ook een ISP, ging de zoektocht daarna weer verder naar Hongkong. Het spoor naar de website eigenaar is soms eindeloos.

Op de vraag waarom ze niet de geldstroom afsnijden van illegale sites (advertentie inkomsten) kwam het antwoord dat dit soort sites vaak deels eigendom zijn van de organisaties die veel adverteren op de site. Een voorbeeld is een torrenttracker met veel webcam-girl advertenties.

Het gesprek is daarna verder gegaan op p2p en usenet, beide bekende plaatsen voor uitwisseling van minder legale content. Hoe Brein juridisch het usenet wilt aanpakken is voor mij onduidelijk. Mijn grote vraag is: wie beheert usenet en wie moet je verantwoordelijk maken voor deze content? Misschien is usenet te vergelijken met een site als YouTube. Een automatische filter zal dadelijk het vuile werk moeten doen, maar of dat in de praktijk haalbaar is moet nog blijken. NFO sites en usenet indexeerders lijken in ieder geval wel veilig.

Bij torrenttrackers is het weer anders: hier kan je makkelijk een centraal punt afsluiten om de bron te pakken. Nu doet Brein dit regelmatig met succes in Nederland, maar in hoeverre werken buitenlandse organisaties hieraan mee? Nederland is een tijd lang een hotspot geweest van torrent sites, zal dit niet naar Oost-Europa en later naar Azië verschuiven?

Notice and Take Down

Tot slot is er nog gepraat over de NTD gedragscode die binnenkort wordt gepubliceerd. Voor ISP’s is het zeer fijn als er op juridisch gebied snel meer duidelijkheid komt. In de begeleidende brief van het NICC wordt al aangegeven dat de gedragscode op zich niet voldoende bestaansrecht heeft. De gedragscode moet worden nageleefd en onderhouden worden waarbij het NICC aangeeft uit te gaan van “de verantwoordelijkheid van partijen die zich uitspreken tegen illegaliteit op internet“. Ik vrees echter dat er enkele rechtszaken nodig zijn om voldoende jurisprudentie te creëren voordat hosting-Nederland hier serieus mee aan de slag gaat. Ook kan DHPA en ISPConnect hier een inhaal slag maken door de gedragscode verplicht te stellen aan haar leden.

Het was in ieder geval een geslaagd gesprek en de discussies waren pittig en interessant.

Dit artikel is geschreven door Stijn Koster, directeur van i3D.net en met zijn toestemming integraal overgenomen van zijn weblog Stewie.biz.

Heb jij zelf ook een interessant artikel, verslag of verhaal dat relevant is voor ISPam.nl? Stuur je artikel dan naar r[email protected] en wellicht plaats ik jouw artikel op ISPam.nl!

Toon, 9 mei 2008 8:32 am

Wat moet Brein met i3d? Dat is toch een gamehoster?

Nathan, 9 mei 2008 9:22 am

I3D doet veel in Gamehosting ja, maar ze bieden ook dedicated servers, colocatie en webhosting aan.
Daardoor is het ook mogelijk dat er misschien "minder legale" content in hun netwerk aanwezig is.

Stewie, 9 mei 2008 9:51 am

@Toon: een paar honderd dedicated servers do the trick.... Helaas

Toon, 9 mei 2008 10:03 am

Ahja, daar heb ik niet bij na zitten denken, het is ook warm he :D

reinier, 9 mei 2008 10:14 am

Misschien nuttiger als BREIN met de Dutch Hosting Provider Association (DHPA) gaat praten ipv individuele hosters.

Arnout Veenman, 9 mei 2008 10:29 am

@reinier, BREIN is zelf ook nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de NTD gedragscode en daarbij zijn een aantal pittige discussies geweest tussen de verschillende aanwezigen (access ISP's, BREIN, ISPConnect, meldpunten, overheid, etc). Het is goed dat er nu juist concreet wordt gesproken met ISP's en hosters zelf over oplossingen in plaats van dat overkoepelende organen op meta niveau zaken bespreken.

Vince, 10 mei 2008 1:41 pm

Reinier: de dutch watte? Ik word er een beetje moe van dat er partijen / associations als paddestoelen uit de grond schieten die allemaal _beweren_ iets voor de hostingrprovider te doen, maar eigenlijk alleen maar een stichting naampje zijn voor een (aantal) hostingprovider(s) of veel te veel geld vragen waar niets voor gebeurt.

Davey, 12 november 2008 11:40 pm

Kword ziek van brien,
Je mag niks meer maken zonder "rechten" of ze bellen/mailen/sturen alweeer een brief :/

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.