Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISPA Belgium vreest kosten dataretentie wetgeving

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 14 mei 2008 08:06 uur

ISPA Belgium vreest kosten dataretentie wetgeving Tot nu toe was er in België weinig commotie over dataretentie, daar is afgelopen week verandering in gekomen meldt Datanews. De Liga voor de Mensenrechten in België heeft alarm geslagen over de inbreuk op de privacy en persoonlijke levenssfeer door dataretentie.

Er zou ondertussen al een wetsvoorstel zijn, al is dat nog niet openbaar gemaakt, wel is bekend dat met het wetsvoorstel de BIPT en ‘Federal Computer Crime Unit’ (FCCU) het maximale uit de dataretentie richtlijn te halen en op veel punten nog verder te willen gaan. In het wetsvoorstel zou staan dat ook het surfgedrag van internetters moet worden opgeslagen.

De Internet Service Provider Assocation (ISPA) Belgium is ook niet blij met de inhoud van het wetsvoorstel, naast het feit dat het wetsvoorstel buitenproportioneel zou zijn, vreest men ook voor de kosten. Advocaat Geert Somers, voorzitter van de juridische werkgroep van ISPA:

De richtlijn bepaalt niet dat de nationale overheden die kosten moeten dragen. En indien de kosten bij de operatoren worden gelegd, zullen zij die uiteraard verhalen op hun klanten, waardoor de abonnementen fors duurder kunnen worden. Een stijging van 25 procent is niet uitgesloten.

Minister Van Quickenborne, verantwoordelijk voor het dataretentie wetsvoorstel stelt dat het nog te vroeg is voor conclusies, omdat de telecomsector nog niet geconsulteerd is. Van Quickenborne zegt wel dat hij voorstander is van de goedkoopst mogelijke oplossing, met een minimale omzetting van de dataretentie richtlijn van ‘slechts’ 6 maanden, maar zegt ook met een wetsvoorstel te willen komen ‘waar alle partijen zich in kunnen vinden’.

Vandaag wordt vanaf10:15 uur het Nederlandse dataretentie wetsvoorstel door de Tweede Kamer behandeld, in de huidige vorm gaat het Nederlandse wetsvoorstel eveneens veel verder dan de Europese richtlijn. De Nederlandse politie lijkt namelijk ook het maximale uit de richtlijn te willen halen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.