Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europese rechter buigt zich over omstreden Britse technologie

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 1 oktober 2010 08:05 uur

Groot-Brittannië moet zich voor het Europese Hof van Justitie verantwoorden omdat het land weigert te voldoen aan de Europese regels voor de privacybescherming bij elektronische communicatie.

Dat heeft de Europese Commissie donderdag aangekondigd. Engeland maakt zich onder meer schuldig aan het schenden van de privacy van burgers bij het surfen op internet en het versturen van e-mail.

De commotie begon allemaal in april 2008 toen Britse internetgebruikers door het lint gingen omdat ontdekt was dat er werd gewerkt met een omstreden advertentiemethode. Diverse internetproviders in Engeland maakten destijds gebruik van de gedragsgebaseerde advertentietechnologie ‘Phorm’. Deze technologie toont advertenties aan gebruikers op basis van het surfgedrag. Vooral dat dit vergaren van informatie over het surfgedrag zonder kennisgeving van de gebruikers gebeurt, hield en houdt de gemoederen bezig.

In oktober van het vorige jaar werd de kwestie voorgelegd aan de Britse autoriteiten. Die speelden de bal door naar de Europese Commissie. Ook onderzoeken diverse Britse organisaties nog de omstreden advertentietechnologie.

Volgens de Europese Commissie overtreedt Engeland met het gebruik van Phorm de Europese ePrivacy richtlijn (2002/58/EC) en de richtlijn voor databescherming (95/46/EC).

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.