Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Internet via telefoonpalen (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 14 oktober 2010 08:03 uur

Recent schreef ik over de nieuwe abonnementen van de Britse provider O2. Het ging toen om het knijpen van streaming en p2p-verkeer. Daarbij merkte ik op, dat grote delen van Groot-Brittannië nog steeds geen toegang hebben tot breedbandinternet. Gebruikers zullen wellicht tandenknarsend met dit soort abonnementsvormen akkoord gaan, want beter iets dan niets.

Inmiddels is bekendgemaakt dat ook een andere Britse provider, Virgin Media, traffic management hanteert, maar dan voor uploadverkeer. Door dit type verkeer te knijpen – sprake is van 50-75% reductie in de theoretische upload tijdens piekuren – claimt Virgin in staat te zijn de normale internetdiensten voor alle klanten beschikbaar te houden én meer klanten te kunnen aansluiten.

Ik begreep het argument ‘én meer klanten’ niet en ging zoeken naar een verklaring. Uiteindelijk kwam ik een interessant bericht tegen over de infrastructuur van Virgin Media.

Virgin houdt sinds begin dit jaar een proef waarbij het internetsignaal niet via koper of glas onder de grond wordt gedistribueerd, maar via slim (her-) gebruik van telefoonpalen. De proef is halverwege en de eerste resultaten zijn recent bekendgemaakt. Het gebied waar de proef plaatsvindt is echt platteland, te ver van een centrale af om adsl te kunnen krijgen. Doordat de kabels door de lucht gaan (glas tot aan de eerste telefoonpaal) kunnen de dorpen nu wel breedband krijgen. En afgaand op de berichten is de proef tot op heden succesvol.

Dat de bevindingen tussentijds worden gerapporteerd lijkt geen toeval. Begin vorige week publiceerde de Britse toezichthouder OFCOM namelijk aanvullende maatregelen die ervoor moeten zorgen dat heel het land breedband krijgt. Eén van de manieren is door British Telecom te verplichten alle concurrenten toegang te geven tot ‘fibre network, underground ducts and telegraph poles to help drive the deployment of superfast broadband’ (bron). Koren op de molen van Virgin dat inmiddels over ervaring beschikt en claimt in korte tijd 1 miljoen huishoudens (!) te kunnen aansluiten.

Internet via telefoonpalen laat zien dat er op het gebied van bestaande infrastructuur nog steeds interessante ontwikkelingen zijn, zowel technisch als commercieel. Tot op heden heb ik echter niet gevonden hoe Virgin door de upload te knijpen meer klanten kan aansluiten.

RednaS, 14 oktober 2010 11:43 am

In Frankrijk hebben ze al jaren "internet via de telefoonpalen" oftewel ADSL, hierbij is maximaal 1 Mbps down te halen. De upstream is zeer beperkt (128 Kbps meen ik). Op het platteland lopen alle telefoonverbindingen via palen.

Rashid Niamat, 14 oktober 2010 12:05 pm

@RednaS,

dank voor je reactie. Was me niet bekend dat in Frankrijk deze methode ook wordt toegepast.
In .NL waren er eind jaren '90 ook enkele regio's waar palen werden gebruikt. Was redelijk berucht i.v.m. krijgen stabiele inbelverbindingen. Afaik zijn die rond de eeuwwisseling allemaal vervangen voor kabels onder de grond en sindsdien had ik niets meer vernomen van “internet via telefoonpalen”.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.