- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 14 oktober 2010 08:03 uur
Recent schreef ik over de nieuwe abonnementen van de Britse provider O2. Het ging toen om het knijpen van streaming en p2p-verkeer. Daarbij merkte ik op, dat grote delen van Groot-Brittannië nog steeds geen toegang hebben tot breedbandinternet. Gebruikers zullen wellicht tandenknarsend met dit soort abonnementsvormen akkoord gaan, want beter iets dan niets.
Inmiddels is bekendgemaakt dat ook een andere Britse provider, Virgin Media, traffic management hanteert, maar dan voor uploadverkeer. Door dit type verkeer te knijpen – sprake is van 50-75% reductie in de theoretische upload tijdens piekuren – claimt Virgin in staat te zijn de normale internetdiensten voor alle klanten beschikbaar te houden én meer klanten te kunnen aansluiten.
Ik begreep het argument ‘én meer klanten’ niet en ging zoeken naar een verklaring. Uiteindelijk kwam ik een interessant bericht tegen over de infrastructuur van Virgin Media.
Virgin houdt sinds begin dit jaar een proef waarbij het internetsignaal niet via koper of glas onder de grond wordt gedistribueerd, maar via slim (her-) gebruik van telefoonpalen. De proef is halverwege en de eerste resultaten zijn recent bekendgemaakt. Het gebied waar de proef plaatsvindt is echt platteland, te ver van een centrale af om adsl te kunnen krijgen. Doordat de kabels door de lucht gaan (glas tot aan de eerste telefoonpaal) kunnen de dorpen nu wel breedband krijgen. En afgaand op de berichten is de proef tot op heden succesvol.
Dat de bevindingen tussentijds worden gerapporteerd lijkt geen toeval. Begin vorige week publiceerde de Britse toezichthouder OFCOM namelijk aanvullende maatregelen die ervoor moeten zorgen dat heel het land breedband krijgt. Eén van de manieren is door British Telecom te verplichten alle concurrenten toegang te geven tot ‘fibre network, underground ducts and telegraph poles to help drive the deployment of superfast broadband’ (bron). Koren op de molen van Virgin dat inmiddels over ervaring beschikt en claimt in korte tijd 1 miljoen huishoudens (!) te kunnen aansluiten.
Internet via telefoonpalen laat zien dat er op het gebied van bestaande infrastructuur nog steeds interessante ontwikkelingen zijn, zowel technisch als commercieel. Tot op heden heb ik echter niet gevonden hoe Virgin door de upload te knijpen meer klanten kan aansluiten.