Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hoe legitiem is het onderzoek van de OPTA naar hotels?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 14 oktober 2010 08:15 uur

Het onderzoek van de OPTA naar hotels die internet aanbieden heeft nogal wat stof doen opwaaien. ISPam.nl wilde daarom wel weten wat het verschil is tussen het aanbieden van telefonie en internet door hotels.

Vrijwel elk hotel heeft een telefoon op de kamer waarmee je ook naar buiten kan bellen. Volgens OPTA-woordvoerster Cynthia Heijne zit er verschil in de wijze van aanbieden van telefonie en internet. Dat gaat bij telefonie namelijk via een reseller/telecombedrijf.

Daarnaast zou het onderzoek zich ook niet specifiek richten op het sec aanbieden van internettoegang, maar op het feit dat hotels het internetverkeer zelf ook gaan routeren. Een telecomaanbieder – waarvan OPTA de naam niet bekend wil maken – heeft daarover een klacht bij de telecomautoriteit ingediend. In eerste instantie zijn er tien hotels aangeschreven met vragen in het kader van het onderzoek dat de OPTA uitvoert.

Geen extra inkomsten
Mocht uit het onderzoek blijken dat er hotels zijn die onder de telecommunicatiewet vallen, dan wil de OPTA de hotels adviseren over hoe ze het aanbieden van internettoegang kunnen inrichten, zodat dat niet meer het geval is. Het is in ieder geval geenszins de bedoeling van toezichthouder om door registratie van de hotels extra inkomsten te genereren.

Opvallend is dat in 2003 de toenmalige minister van Economische Zaken Remkes naar aanleiding van Kamervragen over belwinkels, van mening was dat deze zich niet hoeven te registreren bij de OPTA en dat registratie van hotels en andere horeca al helemaal ongewenst is. Echter de minister schreef over de registratieverplichting:¬† “Of een belhuis verplicht is zich te laten registreren hangt onder meer af van de vraag of de dienst die wordt geboden geheel of hoofdzakelijk bestaat in het overbrengen van signalen via elektronische communicatienetwerken. In die gevallen waar een belhuis zelf een deel van het transport verzorgt zal daarvan sprake zijn en dient het belhuis zich te registreren.

Daar staat echter tegenover dat de OPTA de beroepszaak over de registratieverplichting van SURFnet heeft verloren, omdat SURFnet volgens de rechter enkel internettoegang aan een beperkte kring/groep personen aanbiedt en om die reden is er geen sprake van een openbare elektronische communicatiedienst dan wel netwerk. Het lijkt mij dat dit ook opgaat voor hotels, die immers enkel internettoegang aanbieden voor de personen die zich (fysiek) in hun hotel/congrescentrum bevinden.

Mijn conclusie is dan ook dat het onderzoek van de OPTA meer valide is dan men op het eerste gezicht zou denken. Vooral omdat het is ingegeven door een klacht van een andere internet aanbieder en het vooralsnog enkel om een onderzoek gaat.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.