Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

OPTA veroordeelt spammers tot 510.000 euro boete

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 mei 2008 08:04 uur

OPTATwee Nederlandse spammers en hun bedrijven Abodata V.O.F. en H.P.T. Development B.V. hebben van telecomwaakhond OPTA boetes gekregen van totaal 510.000 euro. De spammers stuurden berichten waarin thuiswerk baantjes werden aangenomen, om te solliciteren moest met een duur 0900-nummer worden gebeld. Bellers werden tientallen minuten in de wacht gezet of zo lang mogelijk aan de lijn gehouden, om zo de winst te maximaliseren.

Op 6 april 2005 heeft OPTA de spammers een waarschuwing gegeven in verband met hun spam activiteiten. Volgens het boetebesluit van OPTA waren de spammers op 17 december 2004 met hun activiteiten gestart. Ondanks de waarschuwing gingen de spammers gewoon door met hun activiteiten. Al zijn beide daar in 2007 mee gestopt, de eerste spammer stopte op 8 februari 2007 en de tweede spammer pas op 5 december 2007.

Chris Fonteijn, voorzitter van OPTA:

Als je na een waarschuwing doorgaat met het lastigvallen van consumenten met ongevraagde e-mails, dan kun je een zware boete verwachten. Dit is dan ook de hoogste boete die OPTA tot nu toe voor het overtreden van het spamverbod heeft opgelegd. Ik ben blij dat wij op basis van het spamverbod deze overtreders hebben kunnen beboeten. Met de ophanden zijnde wetswijziging kunnen wij in de toekomst effectiever tegen misbruik via betaalnummers optreden omdat OPTA dan dit soort ‘loze’ telefoonnummers uit de lucht kan halen. Tot die tijd wil ik consumenten op het hart drukken goed na te denken alvorens zij soortgelijke 0900-nummers bellen, omdat deze gebruikt kunnen worden voor dergelijke praktijken.”

Ondanks de boete van 510.000 euro zouden de spammers wel 1.7 miljoen euro met hun activiteiten hebben verdiend. Daaruit zou de conclusie kunnen worden getrokken dat misdaad loont, maar dit is natuurlijk enkel nog maar een bestuurlijke boete. OPTA heeft ook aangifte gedaan bij de politie en zodra de spammers ook strafrechtelijk veroordeeld zijn kan het wederrechtelijk verkregen voordeel ook nog eens worden ontnomen.

Boetes zijn niet aftrekbaar en zo ook de boete van 510.000 euro niet, dus de spammers kunnen voor de volledige 1.7 miljoen euro door het Openbaar Ministerie worden geplukt!

Magus, 20 mei 2008 11:45 am

En wat gebeurd er als de twee geen gehoor geven aan de boetes van de opta? De opta zelf is geen rechtelijke macht, kan ze niet opsluiten of anders dwingen tot betaling. Ik neem aan dat de opta de opgelegde boete slechts kan afdwingen na een gang naar de rechter?

Arnout Veenman, 20 mei 2008 11:58 am

@Magus, dit zijn bestuurlijke boetes (dus geen strafrechtelijke boetes die administratief worden afgehandeld), die gewoon staan. De spammers kunnen wel nog bezwaar en uiteindelijk beroep bij de rechter aantekenen tegen de boetes. Echter de boetes zelf staan en zijn gewoon opeisbaar door OPTA, eventueel met dwang.

skip, 14 maart 2009 2:34 pm

Weet niet hoe ,en of ik goed zit maar ik heb een mobiel contract bij tefort staat in dat het maandelijkse bedrag voor de 300 minuten inclusief btw is , nu verekenen ze weer in mijn vaceture 19 procent ik heb ze er op gemeld maar ze doen gewoon of ze gek zijn is dit normaal en mag dat

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.