Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Uitgever Heise wint rechtszaak van muziekindustrie over linken

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 oktober 2010 08:03 uur

Het Duitse computertijdschrift Heise linkte in 2005 in een artikel over kopieerbeveiliging van dvd’s naar de homepage van Slysoft, dat software maakt waarmee dvd’s eenvoudig te kopiëren zijn. De Duitse muziekindustrie was van mening dat Heise door het linken naar de homepage van Slysoft auteursrechtinbreuken bevorderde. De rechter was het hier mee eens en verbood de link in 2005 en in 2008 werd dit vonnis in hoger beroep bevestigd.

Afgelopen week heeft de Duitse Hoge Raad beslist dat het plaatsen van de bewuste link in het artikel legaal is en daarmee de eerdere veroordelingen van tafel geveegd. Daarbij gaven de rechters wel aan dat de vraag of het plaatsen van de bewuste link bedoelt is om gebruikers de mogelijkheid te verschaffen om de bewuste software te downloaden en daarmee eenvoudig dvd’s te kopiëren, of dat de link moet worden gezien als toegangsweg tot extra informatie bij het artikel. Daarmee vraag ik me af of dit arrest nou wel zo gunstig uitpakt.

De muziekindustrie kan nog bij het Duitse constitutionele hof in beroep gaan tegen de beslissing. Ook wordt de toelichting op de uitspraak pas over enkele maanden verwacht. Dan zal pas duidelijk worden wat de impact van het arrest is.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.