Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Oude Introweb verder met nieuwe naam en datacenter

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 20 oktober 2010 08:05 uur

Internetbedrijf Previder, dat tot voor kort nog Introweb heette, heeft een nieuw datacenter in Hengelo in gebruik genomen. Het is naar eigen zeggen één van de grootste en milieuvriendelijkste datacenters buiten de Randstad.

Het datacenter van Previder (PDC2) is een carrier neutrale TIER3+-locatie met een oppervlakte van 2500 vierkante meter. De energie komt uitsluitend van groene stroom waarbij de koeling wordt geregeld via een free-to-air koelsysteem. “Doordat het klimaat in het datacenter op 25°C bij een vochtigheidsgraad van 45%-55% wordt gehouden, hoeft er beduidend minder intensief te worden gekoeld dan in traditionele datacenters, aldus Previder.

De opening van het nieuwe datacenter markeert tevens de gedaantewisseling die het oude Introweb eerder deze maand heeft ondergaan. “Mede vanwege het brede aanbod van diensten, lag de keuze voor een nieuwe bedrijfsnaam voor de hand”, zegt Ewald Lucas, commercieel manager bij Previder.

“De naam Introweb had wat ons betreft te veel traditionele internetassociaties. Daardoor werden we ten onrechte gezien als ‘de zoveelste internetserviceprovider’, terwijl we dat stadium allang ontgroeid waren. Met de ingebruikname van dit datacenter stappen we een nieuw tijdperk in.”

Memnon, 20 oktober 2010 11:57 am

Paar vraagjes / opmerkingen:

- 2500m2
Totale vloer oppervlakte is toch 1600m2 ?
- Groene stroom
Stroom heeft toch geen kleur / geur ? Is neem ik aan dat het groen is afgekocht middels certificaten ?! Of wekt Previder zelf stroom op, op een 'groene manier'
- Stroom
Stel de hele vloeg zou vol staan (800 racks?). Hoeveel Ampere kan elk rack verkrijgen en verbruiken ?

Previder, 20 oktober 2010 4:57 pm

@Memnon

1. Je constatering klopt. De totale oppervlakte van het datacenter is 2500m2, de datavloeren hebben een totale oppervlakte van 1600m2
2. We hebben inderdaad een groencertificaat waarmee we kunnen aantonen dat we "groene" stroom leveren. Het certificaat staat op http://www.previder.nl/Datacenters/Duurzaam
3. We bieden standaard 4 feeds van 16 Ampère per rack. De meeste klanten zullen dit gebruiken als 2 A-feeds en 2 B-feeds. Op aanvraag kunnen we ook 32 Ampère per feed leveren. In de praktijk is het natuurlijk zo dat niet elk rack de volledige capaciteit gebruikt.

Memnon, 20 oktober 2010 5:35 pm

Bedankt voor de terugkoppeling. Marketing technisch ziet het er netjes uit zal ik maar zeggen. Zonder verder te veel te gaan muggenziften, toch nog wat extra vragen voor mijn beeldvorming.

"Door gebruik van innovatieve technieken is het energieverlies minimaal; er wordt gestreefd naar een PUE waarde van maximaal 1.25!"

Er wordt naar een PUE van 1.25 gestreefd. Wanneer wordt die 1.25 dan bereikt ? Wat gaat de PUE zijn als de vloer slechts voor 1/10e bezet is. Welke maatregelen zijn er genomen om bij lage bezetting toch efficient te zijn ? Is er b.v. gedacht aan de schaalbaarheid van de infrastructuur / koeling om de PUE ook bij een lage bezetting hoog te houden ?

Tevens las ik dat het datacenter ISO27001 gecertificeerd is, nou is dat aardig maar niet zo heel spannend. Hoe zit dat met de diensten die Previder levert, vallen die ook onder de ISO27001 certifcatie ?

Previder, 21 oktober 2010 8:58 am

Een PUE waarde is -net zoals bij andere DC's- in de praktijk variabel en afhankelijk van diverse factoren, waaronder het weer en bezetting van de datavloer. We doen er echter alles aan om zo efficient en effectief mogelijk om te gaan met de koeling. Oa door nog niet gebruikte corridors af te sluiten, blindplaten etc. en de de koel-infra is inderdaad schaalbaar opgezet.

ISO27001 waarborgt de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van gegevens en systemen die onze klanten onderbrengen in het datacenter. Het gaat dus ook (of eigenlijk met name) om de diensten die we vanuit het datacenter leveren.

Overigens zijn geïnteresseerden van harte welkom om met eigen ogen te beoordelen of het datacenter er naast marketingtechnisch ook in het echt netjes uit ziet ;-). Opgeven voor een rondleiding kan via http://www.previder.nl/Over_Previder/Contact/Rondleiding_Datacenter

JOOP HOOGEVEEN, 19 december 2013 12:40 pm

Dag,

hierbij zeg ik het contract met provider introweb m.i.v. i jan. 2014 op voor email:

[email protected]

met vr. groet,

Joop Hoogeveen
m 0620362627
e [email protected]

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.