Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Drukte in de ether (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 28 oktober 2010 07:59 uur

In de herfst van 1999 werd ik trotse gebruiker van een van de eerste MXStream verbindingen. Voorbij waren de tijden van Quake spelen met een inbelverbinding. Mijn ervaringen met breedbandinternet waren positief. Maar zoals bij elke verslaving was er al snel behoefte aan meer, in dit geval meer snelheid en meer gemak.

Daar hoefde ik niet lang op te wachten. Begin 2000 werd ik benaderd mee te doen aan een test voor een nieuw soort modem. Het was allemaal heel erg geheim, dus een dikke stapel NDA’s was onvermijdelijk. Na schriftelijk van alles beloofd te hebben werd de afspraak gemaakt voor levering en montage. Het nieuwe modem betrof de bèta versie de Nokia MW1122, imho het mooist vormgegeven modem ooit. Nieuw aan het modem was de wlan-mogelijkheid. De testers moesten met name terugkoppelen wat daar in de praktijk allemaal zo handig aan was.

Inmiddels zijn we jaren verder en haast elk adsl-modem is vandaag voorzien van minimaal 802.11b/g. De modems zijn ook nog eens factor 4 goedkoper geworden waardoor iedere adsl-gebruiker bijna automatisch een wifi-modem in bruikleen of kado krijgt van zijn provider (De MW1122 had een adviesprijs van omgerekend 1100 euro).

Het succes – lees het massale gebruik – van wifi-modems valt mij vooral op als ik een nieuw draadloos device laat connecten met mijn modem. De ether in de buurt echt vol zit met broadcastende modems. Het aantal modems waarvan de SSID Broadcast uitstaat laat zich slechts raden. Verbazingwekkend trouwens hoeveel gebruikers hetzelfde kanaal kiezen en ook nog eens herleidbare SSID’s gebruiken. Aan de hand van die publieke SSID’s kan ik zo aardig bijhouden wie van mijn buren thuis is. Het eerste lijkt me vooral erg onpraktisch, het tweede minder veilig.

Op de meeste modems is inmiddels wel de wep/wpa-encryptie geactiveerd, iets dat tot een paar jaar geleden eerder uitzondering dan regel was. Dat laatste is een positieve ontwikkeling, de gemiddelde gebruiker lijkt inmiddels wel te weten dat surfen met een open netwerk vele risico’s met zich mee brengt.

Maar ook de betere beveiliging doet niets af aan de constatering dat het in sommige stedelijke gebieden wel absurd druk is in de ether. Dat doet bij mij de vraag rijzen of de combinatie van drukte en zorg om veiligheid niet op termijn problemen gaat geven of zelfs de introductie van andere draadloze diensten in de weg staat.

R.Harmsen, 28 oktober 2010 9:42 am

Ben zelf van mening dat het tijd wordt dat deze WLAN apparaten beter ingesteld worden, desnoods op afstand door de providers voor die consumenten die er geen tot weinig verstand van hebben.

Zo hebben veel van de genoemde apparaten de mogelijkheid om automatisch een kanaal te kiezen op basis van drukte in de ether, maar op de een of andere manier zit toch iedereen op het zelfde kanaal.

Mogelijk dat dit automatisch kiezen niet aan staat of niet goed werkt. Ook wel zaak dat modems vervangen worden door exemplaren welke a) wel goed omgaan met automatische kanaal keuzen en b) dit ook ingeschakeld hebben staan

Daarnaast is het zeker ook zaak om een zo optimaal ingestelde beveiliging te hebben, eventueel ook gemanaged door de providers. En dan hebben we het niet alleen over minimaal WPA, maar ook over een SSID welke lastig herleidbaar is.


En als we dan toch aan het vervangen zijn kunnen de providers meteen zorgen voor apparatuur welke IPv6 (kunnen) ondersteunen. XS4all is hier recentelijk al mee begonnen!

Sebastiaan Stok, 28 oktober 2010 11:02 am

Wep gaat eruit, het word steeds minder ondersteund en vanaf 2012 is het 'verboden' het nog langer in apparaten in te bouwen.

WPA2-AES wordt dan de norm, tot hij wordt opgevolgd voor iets beters :)


Ik heb een kabelmodem, en losse router die ik zelf heb aangeschaft.
Of het kanaal goed is, heb ik eigenlijk nog nooit naar gekeken, maar het is hier in de buurt tamelijk rustig.

Bij me zus in de buurt is het enorm vol!
Vooral WLAN routers van UPC. (te zien aan het SSID formaat).

Rashid Niamat, 28 oktober 2010 11:41 am

@R.Harmsen
"op de een of andere manier zit toch iedereen op het zelfde kanaal."
Klopt! Ik vermoed ook dat de meeste installatietools een default kanaal hebben.

@Sebastiaan
heb je link/bron naar WEP "uitfasering"?

Sebastiaan Stok, 28 oktober 2010 11:47 am

Ik heb het gelezen in de Linux Magazine :)

Maar ik kon dit vinden via Google.
http://www.h-online.com/security/news/item/WEP-and-TKIP-Wi-Fi-encryption-methods-to-be-discontinued-1024835.html

Lennie, 28 oktober 2010 5:52 pm

WPA2-AES is de enige veilige variant of een echte VPN.

Hier nog even een kort overzicht:

http://www.zdnet.com/blog/networking/firesheep-8217s-real-lesson-take-wi-fi-security-seriously/278

Als je dat nog niet wist, wordt het druk tijd, vooral als je bij een ISP werkt in de techniek, om je er in te verdiepen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.