Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rapport: technische adviescommissie ICANN functioneert niet

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 25 oktober 2010 08:04 uur

Een onderzoeksrapport dat in opdracht van de ICANN is uitgevoerd, oordeelt vernietigend over het functioneren van een commissie die de ICANN van technische adviezen moet voorzien. De commissie moet daarom zo snel mogelijk worden opgeheven, luidt de belangrijkste aanbeveling.

Op verzoek van de ICANN is in augustus van dit jaar het functioneren van de Technical Liaison Group (TLG) onderzocht om zo verbeteringen in de organisatie te kunnen doorvoeren. In de TLG zitten afgevaardigden van vier organisaties; namelijk het Europese Telecommunicatiestandaardisatie Instituut (ETSI), de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), het World Wide Web Consortium (W3C) en het Internet Architecture Board (IAB).

De TLG moet de ICANN van technische adviezen voorzien die ‘relevant zijn voor de ICANN-activiteiten’. Maar volgens de onderzoekers heeft de TLG nog nooit goed heeft gefunctioneerd en biedt het geen meerwaarde voor de ICANN.

Oorzaken voor het mislukken van de TLG zijn onder meer de korte termijn dat bestuursleden mogen aanblijven (1 jaar). “Dat is te kort om effectieve bijdragen te kunnen leveren”, concluderen de onafhankelijke onderzoekers. Ook speelt ‘de zeer reële mogelijkheid voor het ontstaan van loyaliteitsproblemen en belangenverstrengeling in het ICANN-bestuur’ een belangrijke rol.

Volgens de onderzoekers vormt het voortbestaan van de TLG zelfs een gevaar voor de ICANN vanwege het gebrek aan duidelijkheid over de doelstelling en de mogelijke dubbelrol die commissieleden zouden krijgen. De TLG zou daarom beter direct ontbonden kunnen worden, zo is in het rapport te lezen.

Het rapport is dit weekeinde als voorlopige versie gepubliceerd (pdf) en staat nog tot en met 18 november open voor reacties van het buitenstaanders.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.