Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nominet en SIDN pakken fraude met domeinnamen aan

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 mei 2008 08:03 uur

Nominet criticaster in het bestuur gekozenDe laatste tijd heeft Nominet registry een toename van het aantal phishing sites binnen de .uk-zone aangetroffen. Daarbij is vooral één phishing bende actief die gemiddeld zo’n 40 tot 60 domeinnamen tegelijk registreert met de gegevens van bestaande personen als whois-informatie. Deze personen zijn waarschijnlijk het slachtoffer van identiteitsdiefstal geworden.

Nominet roept haar registrars op om indien ze, door beveiligingsbedrijven, politie of branche organisaties, gewezen worden op phishing sites waarvan de domeinnaam via hun is geregistreerd, de domeinnaam onbereikbaar te maken of zelfs op te heffen. Dat is toegestaan binnen het contract met Nominet. Daarnaast wijst Nominet er op dat registrars er verstandig aan doen om hiervoor bepalingen in hun algemene voorwaarden op te nemen.

Nominet is niet het enige registry dat fraude met domeinnamen aanpakt. SIDN heeft bekend gemaakt het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) te ondersteunen door sponsor te worden. Het SAF pakt acquisitie- en advertentiefraude aan, waaronder ook bedrijven die onwetende ondernemers tegen veel te hoge bedragen domeinnamen proberen te verkopen. Dat soort praktijken zijn schadelijk voor de reputatie van de hostingbranche. Door de sponsoring van SIDN kan het meldpunt zich nog meer op het aanpakken van dat soort fraude richten!

Dat dit hard nodig is blijkt wel uit de volgende rapportage van het meldpunt:

Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) heeft dit jaar al 1.283 meldingen (ingediend door 1.174 bedrijven) over vermoedelijke acquisitiefraude ontvangen, waarvan 803 (ruim 63%) meldingen over de sinds twee jaar voorkomende domeinnaamfraude zijn ingediend. Naast deze meldingen ontvangt SAF al jaren veel klachten over de zeer op facturen lijkende aanbiedingen van telefoongidsen en/of officieel lijkende registratiebureaus. In 2007 registreerde SAF 3.247 meldingen, ingediend door 2.859 bedrijven.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.