Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Digital Residence opent nieuw datacentrum in Nijmegen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 mei 2008 08:03 uur

Digital ResidenceDigital Residence heeft bekend gemaakt een nieuw datacentrum te openen in Nijmegen. Het datacentrum is bedoeld als professioneel “datacentrum om de hoek”, waardoor bedrijven in de stadsregio Arnhem Nijmegen (KAN-regio) niet langer op Amsterdam aangewezen zijn om hun apparatuur onder te brengen in een professioneel datacentrum met goede netwerkverbindingen.

De totale oppervlakte van het datacentrum is 784 m2 waarvan 450 m2 effectief als datavloer gebruikt wordt. In het datacentrum is plaats voor 150 racks. Het datacentrum heeft ook een test/assembly en een opslag ruimte. Het datacentrum is 24 uur per dag toegankelijk voor klanten met behulp van een key card, ook wordt er gebruik gemaakt van een whitelist.

Racks worden standaard geleverd met 1 A-feed (48V DC of 230V AC), optioneel kunnen ook een B-Feed én een extra niet-UPS feed worden afgenomen. Per rack kan er maximaal 3600 Watt worden gebruikt. Om de stroomvoorziening te garanderen is er een UPS systeem (N+1) en één generator aanwezig, een aansluitpunt voor een tweede generator is wel al gerealiseerd.

Het datacentrum beschikt niet over bewaking, maar er is wel 24/7 monitoring van airco, brand, lekkage en natuurlijk inbraak door een extern beveiligingsbedrijf en het eigen NOC van Digital Residence. In het geval van rookdetectie vindt er automatisch gasblussing plaats.

Het datacentrum heeft drie geografische onafhankelijke glasvezel verbindingen met andere datacentra. De verbindingen met het Tele2 datacentrum in Den Bosch en het Nikhef datacentrum in Amsterdam zijn al operationeel. Aan de derde verbinding met het SARA datacentrum in Amsterdam wordt nog gewerkt.

Digital Residence is een zusterbedrijf van webhostingbedrijf Webxtra.

En natuurlijk zou dit artikel niet compleet zijn zonder de foto’s:

Digital Residence: Datacentrum

Digital Residence: Datavloer

Digital Residence: Generator

Digital Residence: UPS

Casper Bakker, 27 mei 2008 8:15 am

Vergeleken met de buitenkant ziet de binnenkant er goed uit.

Gefeliciteerd heren!

Ik vind het een goede ontwikkeling dat er steeds meer lokale datacenters bijkomen die iets meer zijn dan een aircotje en één 155-mbit lijntje. Jammer is nog dat iedereen zijn glas vervolgens allemaal naar Amsterdam legt. Het zou mooi zijn voor het Nederlandse netwerk als die datacenters ook directe lijnen naar elkaar gaan leggen om zo ook qua netwerk minder afhankelijk te worden van Amsterdam.

Hans Sammelius, 27 mei 2008 9:01 am

Gefeliciteerd! Ik kom graag een keer kijken Rámon en cs!

Overigens is er in de Rotterdamse regio een r-ix, waar Rotterdamse providers kunnen peeren. Een grotere spreiding van exchanges zou inderdaad een goede zaak zijn.

Thomas Lobker, 27 mei 2008 9:28 am

Casper, inderdaad: zo zie je hier in Twente eigenlijk iedereen naast de AMS-IX ook op de ND-IX peeren. Goede ontwikkeling dat er steeds meer lokale datacentra komen.

Peter, 27 mei 2008 9:44 am

Is dit niet van tele2/versatel ?

Robbert, 27 mei 2008 11:46 am

Dit is van Tele2/Versatel ja, dus waarom ze het nu Digital Residence noemen?

Neem voor de grap eens contact op met Tele2, die kunnen je een prijs geven voor colo op deze locatie. Versatel biedt overigens in bijna heel Nederland Co-Locatie aan; Denhaag, Rotterdam, Nijmegen, Denbosh, Zwolle, Deventer, Enschede etc.

Peter, 27 mei 2008 11:53 am

En tegen competitive prijzen:

Kale footprint 450
Stroom:
6A 150
10A 250
16A 400
32A 800

Kwestie van je groter voordoen dan dat je werkelijk bent. Verder weet arnoud dit vast en zeker ook, vraag me af wat hij ervoor kreeg om te zeggen dat er een een nieuw datacentrum geopend is...

Hans Sammelius, 27 mei 2008 11:54 am

Digital Residence is een innovatief ICT bedrijf dat zich richt op lokale markten.

Waar staat dat het DC zo heet?

Robbert, 27 mei 2008 11:56 am

@hans:

"Digital Residence heeft bekend gemaakt een nieuw datacentrum te openen in Nijmegen. Het datacentrum is bedoeld als professioneel “datacentrum om de hoek”,"

Dit geeft aan dat het van Digital is en dat ze een "nieuw" datacentrum hebben geopend wat niet het geval is.

Hans Sammelius, 27 mei 2008 12:00 pm

Dit geeft aan dat het van Digital is en dat ze een “nieuw” datacentrum hebben geopend wat niet het geval is.

Er staat nog steeds nergens dat het DC zo heet (dus waarom ze het nu Digital Residence noemen?) en alle nieuwe locaties die de afgelopen jaren geopend zijn, zijn bestaande locaties die opgepimpt zijn. Datzelfde geldt voor "Kwestie van je groter voordoen dan dat je werkelijk bent" wat dat geldt ook voor 99.99% van de hosting bedrijven.

Dus,..... deze jongens hebben iets nieuws ontwikkeld en net als alle anderen krijgen ze gewoon airtime. Ik zie het probleem niet zo. Iedereen die een extra rack ergens huurt vermelt ook dat 'ze een nieuw DC betrokken hebben'.

Jaap, 27 mei 2008 12:22 pm

@Peter

Zojuist contact gehad met digital residence en die handteren toch echt hele andere prijzen (lager) dan die jij noemt.

Arjan Bijnen, 28 mei 2008 10:06 am

[quote]
Het datacentrum is bedoeld als professioneel “datacentrum om de hoek”, waardoor bedrijven in de stadsregio Arnhem Nijmegen (KAN-regio) niet langer op Amsterdam aangewezen zijn om hun apparatuur onder te brengen in een professioneel datacentrum met goede netwerkverbindingen.
[/quote]

Deze bedrijven konden al sinds jaar en dag bij BIT te Ede terrecht. Is voor regio Arnhem vrijwel om de hoek. Dat bedrijven uit die omgeving aangewezen waren op Amsterdam is dus dikke kul!

Casper Bakker, 28 mei 2008 10:19 am

@Arjan: Het BIT-1 datacenter vind ik niet echt te vergelijken met de faciliteiten in Amsterdam van een paar jaar geleden. Het nieuwe BIT-2 datacenter geeft inderdaad geen reden meer om helemaal naar Amsterdam te gaan, maar je 'sinds jaar en dag' vind ik een beetje overdreven.

Daarnaast kost het je toch nog een half uur tot een uur om van Nijmegen naar Ede te rijden, dus als het dichterbij kan waarom niet?

GeenGezeik, 28 mei 2008 5:08 pm

@Casper je opmerkingen raken kant nog wal. Ook KPN heeft datacenters waar de honden geen brood van lusten en het oudste Internet knooppunt van Nederland (sara) kan er ook wat van. Dat BIT ook een verouderd datacenter heeft doet niets af aan de top locatie BIT-2. En dat jij er een half tot heel uur over doet om naar Ede te rijden, heeft in zijn geheel niets te maken met "helemaal naar Amsterdam" moeten rijden, waar het originele artikel over repte.

Ongenuanceerde prietpraat dus, maar dan zit je bij ISPam wel goed, dus wat at betreft.. Ga vooral zo door enneuh.. lekker met 110 Km/h links blijven rijden he!

Casper Bakker, 28 mei 2008 5:17 pm

Ehm @GeenGezeik, wat is dit voor vreemde reactie? Omdat er nog slechtere locaties zijn dan BIT-1 betekend dat toch niet dat BIT-1 opeens een super datacenter is?

Ik vind BIT-2 ook zeker een top locatie. Wij hebben er bijna al onze apparatuur staan. Maar BIT-2 staat er pas sinds oktober 2006 (wij waren daar de derde klant die werd aangesloten en de eerste die had getekend voor het nieuwe datacenter). Maar dat is pas sinds 1,5 jaar en dus niet al jaren zoals Arjan aangaf. Dat is waar ik op reageerde.

En wat de reistijd betreft: de routeplanner geeft 32 minuten aan van Nijmegen naar Ede. Dus met soms wel spits en soms niet spits zit je dus wel tussen de 30 tot 60 minuten. En vanaf Nijmegen is Amsterdam 60 minuten rijden. Het scheelt dus de helft, maar als je 5 jaar geleden moest kiezen tussen Redbus of tussen BIT-1...

Jaap de Bruin, 28 mei 2008 6:09 pm

@Casper, Amsterdam in 60 minuten? Vanaf Arnhem of Nijmegen wanneer lukt je dat? Op een zondag avond of zaterdag avond misschien na 23 uur, maar anders toch echt niet. Als je een beetje pech hebt dan staat alles compleet vast en dan doe je er met gemak 3 uur over, dat heb ik vaak zat meegemaakt.
Verder is BIT inderdaad dichtbij Arhnem, maar voor de prijzen aldaar (+/- € 1300 voor een rack geloof ik, zonder stroom en zonder connectiviteit) willen de meesten nog wel een paar uur in de file staan richting A'dam ;-)
Als daar een betaalbaar alternatief voor is in de regio, dan willen mensen zich wellicht het ritje naar A'dam besparen.

Casper Bakker, 28 mei 2008 6:15 pm

@Jaap: Dat is wat ik van de routeplanner heb, net als de 32 minuten naar Ede toe.

Overigens zijn de prijzen sinds het BIT-2 datacenter een stuk lager. Raad je aan om eens te informeren. Voor ongeveer 500 euro heb je een rack met 1 mbit. Stroom is altijd op nacalculatie.

Erik van Dam, 28 mei 2008 6:40 pm

Ik host al jaren bij ISP Services in Doetinchem, zij hebben bijvoorbeeld ook gewoon verbindingen naar Duitsland, dus totaal niet afhankelijk van Amsterdam, en ook lekker in de buurt!

Jaap de Bruin, 28 mei 2008 7:43 pm

@Casper: Oké, de routeplanner is niet zo betrouwbaar naar Adam vanaf hier kwa tijd ;-)
Maar dat is inderdaad al weer stuk lager die prijs. Was ook al bij digital residence voor een rack met 8 ampere stroom en 1 mbit wezen shoppen komt op 600 euro.

Randy ten Have, 29 mei 2008 11:41 am

Waarom neemt niemand de moeite om even contact te leggen met DR of een rondleiding te vragen, maar hier allerlei zaken neerzet. Evenzo geldt voor Stakkermans met zijn bash gisteren op WHT.

@Erik, Jaap: Ik ben blij dat we in de regionale datacentra (Doetinchem, Nijmegen, Ede) nog prijzen hebben van ~600 euro. En Doetinchem is ook voor mij om de hoek, en een topservice vergeleken met datacentra in de Randstad.

Nijmegen ziet er netjes uit. Als mensen de moeite nemen om een kijkje te nemen dat zal het een en ander wel duidelijk worden. Het gaat niet om het bestaande Versatel/Tele2 datacentrum. Laat dat duidelijk zijn. Overigens heeft Tele2 ook een leuk datacentrum in Arnhem staan.

Memnon, 29 mei 2008 11:30 pm

Brr 8 amp stroom, daar kun je toch amper je rack mee volhangen.

Jaap de Bruim, 31 mei 2008 10:34 pm

@Memnon: lezen is ook een vak. 8 amp zit er bij. Ze kunnen tot 32 amp per rack leveren is mij verteld.

Memnon, 2 juni 2008 10:32 pm

@Jaap de Bruin. Ah dat zou al een stuk schelen, ik was al even bang. Kan iemand dit bevestigen.

p.s. Kan de Digital Residence nameservers en derhalve hun site niet bereiken op het moment.

Jaap de Bruin, 3 juni 2008 1:21 pm

@Memnon; ik zou zeggen, neem contact met ze op. Kan de site overigens gewoon bezoeken.

Memnon, 4 juni 2008 9:19 am

@Jaap Yup werkt weer, ga ik doen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.