Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft wijzigt SPLA-prijzen

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 3 november 2010 08:06 uur

Microsoft zal met ingang van het nieuwe jaar een aantal producten voor hostingpartners en het SPLA-programma wijzigen. Het gaat daarbij onder andere om de licentiekosten per processor voor SQL-server en Windows Server. Wanneer een hoster ervoor kiest om per gebruiker af te rekenen, veelal in kleine omgevingen, zal er niets wijzigen aan de prijzen. Hetzelfde geldt voor licenties die enkel per gebruiker ingekocht kunnen worden, zoals Remote Desktop Services en Exchange.

Hosters mogen geen gebruik maken van kooplicenties maar moeten licenties huren via het SPLA-programma. Zij rekenen daarbij maandelijks per processor of per gebruiker een paar euro af. De prijzen voor SQL-server zullen daarbij per 1 januari 2011 omhoog gaan. De standaard-editie kost nu ruim 200 euro en zal volgend jaar ruim 250 euro gaan kosten. De Enterprise versie wordt 10% duurder.

Producten uit de Windows Server range worden volgend jaar goedkoper. Microsoft kent daarbij twee varianten. Non-outsourcing en Outsourcing. Het verschil zit hem er – heel grof gezegd – in of er gebruik gemaakt wordt voor besloten toepassingen zoals Exchange en Sharepoint. In het laatste geval is er licentie-technisch sprake van outsourcing. Eerder dit jaar werden de prijzen voor de Outsourcing licenties al bijna gehalveerd door Microsoft.

De prijzen van Windows Server Standaard en Enterprise – Outsourcing zullen 17% minder kosten met ingang van het nieuwe jaar. Ook hoeven hosters 20% minder te betalen voor de Non-outsourcing variant. Dezelfde korting gaat ook gelden voor de Web Server editie die daarmee ca. 8 euro per processor per maand gaat kosten. De datacenter editie daarentegen wordt een stuk duurder en stijgt 61% in prijs (Non-Outsourcing), terwijl de Outsourcing variant 17% goedkoper wordt.

Windows Server – datacenter edition kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld virtuele servers. Daarbij worden enkel de processoren van de node zelf in rekening gebracht en mag een hoster een onbeperkt aantal guests (virtuele servers) uitrollen op deze hardware.

Een missende schakel in het SPLA-licentiemodel zijn nog steeds de licenties voor desktop besturingssystemen zoals Windows 7, die steeds meer providers gaan gebruiken voor VDI-toepassingen (Het aanbieden van virtuele desktops, RtH). Microsoft biedt hier nog geen goede oplossing voor. Wel is desktopsoftware als Office beschikbaar. De prijzen hiervoor stijgen met ingang van het nieuwe jaar ook met 5%.

Licentietraining
Omdat er nog steeds veel onduidelijkheden zijn bij providers organiseert SPLA-leverancier Insight een training op donderdag 16 december a.s. van 9.30 uur tot 12.30 uur. Daarbij zal na afloop ook ruimte voor vragen zijn. De training vindt plaats in Apeldoorn en een online aanmelding vooraf is noodzakelijk.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...