Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Cloud maakt cybercrimineel bijna ongrijpbaar’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 5 november 2010 08:05 uur

De opkomst van cloud computing heeft ook een keerzijde. Criminelen zullen hun systemen gaan verstoppen in de cloud en daardoor bijna ongrijpbaar worden. Daarvoor heeft Jeroen Herlaar, Business Unit Manager Cybercrime bij Fox-IT gewaarschuwd tijdens de tweedaagse beurs Infosecurity.

Alle schakels in criminele netwerken zullen in toenemende mate worden verplaatst naar de cloud, verwacht Herlaar. “Het wordt daardoor voor de politie veel moeilijker om criminele netwerken daadwerkelijk op te rollen. Criminelen worden hierdoor bijna fysiek ongrijpbaar”, zo waarschuwt hij.

Het zal steeds minder vaak voorkomen dat de politie ‘een stuk criminele infrastructuur’ ontdekt zoals onlangs bij het Bredolab-botnet gebeurde. “De politie zal dan niet meer kunnen zeggen bij welke hostingprovider het draait, in welke stad, in welk rack en op welke pc”, aldus Herlaar, “want vandaag draait ie hier en morgen in de Verenigde Staten.”

Het wordt veel gecompliceerder om uit te zoeken wie er achter bepaalde malware of een botnet schuilgaat. “Het wordt echt een uitdaging om daar onderzoek naar te gaan doen en om werkelijk te indentificeren waar die systemen zich bevinden en om daar toegang toe te krijgen.”

Ook verwacht Herlaar in de toekomst veel meer mobiele bedreigingen zoals mobiele botnets. “Bovendien wordt de beveiliging bijna niet meer te controleren als we alles aan het internet gaan hangen. Als alles aan elkaar is geknoopt en informatie met elkaar uitwisselt, wordt het nog een hele uitdaging om die informatie te beveiligen. Er ontstaat een zee van combinaties die te misbruiken zouden zijn”, aldus de beveiligingsexpert.

patrick, 5 november 2010 9:12 am

Rare opmerkingen van iemand die er zijn brood mee zou moeten verdienen. Ik weet zeker dat iemand het stokje graag van hem over zal nemen.

Mark, 8 november 2010 12:30 pm

Zal er een reden zijn waarom bijvoorbeeld systemen binnen de Amazon cloud vaak naar minder locaties kunnen mailen/sip connecties op kunnen zetten?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.