- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 11 november 2010 08:04 uur
Als we in Nederland schrijven over breedband dan bedoelen we daarmee, coax, xdsl of glasvezel. Met deze drie kabels is – al dan niet gecombineerd – meer dan 90% van de huishoudens in het land aangesloten. Het cijfer voor aangesloten bedrijven is lastiger te bepalen, niet in de laatste plaats omdat er meerdere definities van “bedrijf” zijn. Hoe dan ook Nederland is een van de best bekabelde landen ter wereld.
Pal over de grens, is het anders. Daar is de internetpenetratie bij zowel bedrijven als huishoudens nog altijd geringer. Afhankelijk van de metingen in Duitsland als België tot wel 10 procentpunten lager.
Vraag is natuurlijk hoe dat komt. Een van de antwoorden is dat die landen meer regio’s hebben die geïsoleerd liggen waardoor kabels leggen niet renderend is of gewoon onmogelijk. Ook in Nederland hebben we trouwens een aantal gebieden die beperkt breedband geschikt zijn. Daar ben ik jaren geleden mee geconfronteerd toen alle scholen op breedband moesten worden aangesloten. In enkele regio’s bleek er geen andere mogelijkheid dan internet via de schotel. Dat was natuurlijk beter dan geen internet, maar echt breedband was het natuurlijk ook niet.
De laatste jaren zijn de ontwikkelingen bij internet via de schotel gestaag doorgegaan. Het blijft een interessante techniek, maar omdat we in Nederland te maken hebben met een redelijk verzadigde markt en amper slecht bereikbare gebieden is de belangstelling gering. Daarom is er tot op heden ook weinig aandacht bij de landelijke pers voor Ka-Sat, de nieuwe satelliet van Eutelsat. Als alles naar wens verloopt zal deze eind deze maand worden gelanceerd en dan per q1-2011 operationeel zijn. Ka-Sat bestrijkt in tegenstelling tot de voorgangers een veel kleiner gebied, de bundel is beperkt tot 250 km2. Maar, en dat is nieuw, de satelliet dan 80 van dit soort gebieden tegelijk – multi-spot in vakjargon – bedienen.
Hierdoor zullen regio’s in Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland eindelijk verlost worden van de huidige beperking van 56Kbps. Ka-Sat maakt volgens de internetprovider Tooway “up to 3.6 Mbps download and 384Kbps upload speeds” mogelijk.
Ik ben natuurlijk erg benieuwd of die snelheden ook waargemaakt zullen worden. Maar als dat lukt, dan kunnen alleen al in Duitsland letterlijk 100.000den huishoudens opeens breedband ervaren. En wellicht is er zelfs nog ergens in Nederland een school die volgend jaar dan ook voor het eerst breedband internet kan ervaren.