Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Staatssecretaris Heemskerk: ‘Aanpak cybercriminaliteit topprioriteit’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 28 mei 2008 08:05 uur

Staatssecretaris: Landrush numerieke .nl-domeinnamen niet misluktBij de uitreiking van het jaarbericht 2007 (PDF) van het programma Nederlandse Infrastructuur ter bestrijding van Cybercrime (NICC), heeft staatssecretaris Heemskerk gesteld dat de aanpak van cybercriminelen een topprioriteit is.

In het jaarbericht wordt uitgebreid ingegaan op het project ‘Stroomlijnen en Convergentie van Notice-and-Take-Downsystemen’, daarbij staat over het internetbedrijfsleven (waaronder met name de hostingbranche):

Gedachte is om in de tweede fase van het project de juridische en technische expertise en intensief overleg tussen de overheid en de particuliere sector te bundelen. Het internetbedrijfsleven is een jonge, relatief weinig gereguleerde bedrijfstak. Daarom is men grotendeels afhankelijk van jurisprudentie en eigen initiatieven met voldoende draagvlak binnen de sector. De bedoeling is om samen met de internetbedrijfstak in 2008 te bezien welke verbeteringen mogelijk zijn ten aanzien van de inzet van NTD.

Hieruit blijkt maar weer dat de overheid moeite heeft om grip te krijgen op de hostingbranche. Al eerder heeft staatssecretaris Heemskerk aangegeven dat hij vooral ook webhosters aan hun zorgplicht wil houden. Door het gebrek aan structuur is adequate zelfregulering die er voor zorgt dat rotte appels van de markt worden geweerd vrijwel onmogelijk. Aan de andere kant is dat precies de voorwaarde waarop overheidsregulering achterwege kan blijven. Daarom denk ik dat vroeger of later de overheid de hostingbranche zal gaan reguleren.

In dat kader zou het plan van SIDN om .nl-registrars te accrediteren, waardoor er een algemene minimale kwaliteitsnorm in de hostingbranche ontstaat, overheidsregulering kunnen voorkomen. Dat is nodig, want voor het MKB pakt overheidsregulering meestal niet goed uit!

gerwin, 28 mei 2008 2:10 pm

Waarschijnlijk zeer selectieve "Cybercriminaliteit" zoals kinderporno, terrorisme en copyright content richting webhosters.
Maar als de webhosting partijen de hulp nodig hebben zullen wij deze wel niet krijgen ....

h.j.tjemmes, 30 juli 2008 8:33 am

test nav niet verzenden

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.