Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Europese datacenter gedragscode is een tandeloze waakhond’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 9 november 2010 08:05 uur

De Europese Code of Conduct for Data Centres on Energy Efficiency blijkt op meerdere punten niet goed aan te sluiten op de wensen en behoeften van de it-sector. Het aantal bedrijven dat de code naleeft, is daarom erg laag, zo stellen Britse onderzoekers.

Voor bijna de helft van de ondervraagde bedrijven geldt dat een gebrek aan financiële middelen het grootste obstakel vormt om zich aan te sluiten bij de Europese gedragscode voor datacenters, stellen onderzoekers van het Britse datacenterbedrijf Sentrum. Dit bedrijf heeft onderzoek gedaan naar de vraag waarom zo weinig Britse bedrijven de Code of Conduct ondersteunen. In Engeland heeft ongeveer 15 procent van de grote organisaties de gedragscode ondertekend.

Prioriteiten
Vooral gebrek aan voldoende geld weerhoudt bedrijven ervan de Europese gedragscode voor datacenters na te leven. Daarnaast zegt meer dan een derde  van ondervraagde it-managers dat ze liever prioriteit gaven aan grotere en belangrijkere it-problemen.  Bovendien zegt ruim een kwart dat ze de gedragscode niet steunen omdat er geen boete of andere sanctie volgt op het niet goed naleven van de gedragscode. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat van de bedrijven die de gedragscode wel hebben hebben ondertekend, 87 procent niet (helemaal) voldoet aan de gestelde voorwaarden.

“Onze conclusie is dat het falen van de gedragscode voor een groot deel te wijten is aan de manier waarop het is opgezet en geïntroduceerd en hoe het wordt beheerd”, legt Franek Sodzawiczny van Sentrum uit. “Door het te presenteren als een vrijwillige keuze wordt de code een tandeloze waakhond, waarbij de middelen ontbreken om in te grijpen en de noodzakelijke standaardprodcedures op te leggen.”

De EU Code of Conduct for Data Centres is in 2009 geïntroduceerd om – als energieslurpende grootverbruikers – met behulp van een reeks richtlijnen vrijwillig het energieverbruik in Europese datacenters naar beneden te brengen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.