Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IPv6 Task Force moet meer budget krijgen! (opinie)

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 november 2010 08:03 uur

De IPv6 Task Force heeft meer budget nodig om haar doelstellingen te verwezenlijken. Dat heeft Task Force voorzitter Erik Huizer tegenover Computable gezegd. Eerder dit jaar weigerde de minister nog om het budget op verzoek van de Tweede Kamer te verhogen. Hopelijk zal het nieuwe kabinet wel gehoor geven aan de oproep van de Kamer.

Op dit moment krijgt de Task Force een paar duizend euro per jaar om haar secretariaat te voeren en om zaaltjes te huren, maar dat is veel te weinig, stelt Huizer. Er wordt de Task Force namelijk verweten te weinig te doen om IPv6 in Nederland op de kaart te zetten, maar zonder geld is dat niet mogelijk.

Wanneer er extra geld komt wil de Task Force dat gaan inzetten om een hoogstnoodzakelijke voorlichtingssite te bouwen waar iedereen snel relevante informatie kan vinden over IPv6 met een community waar leden van elkaar kunnen helpen bij het oplossen van ingewikkelde problemen en kennis en ervaring kunnen uitwisselen. Daarnaast moeten er ook een aantal campagnes worden gevoerd om het bewustzijn over IPv6 nog verder te verhogen.

Huizer heeft volledig gelijk. Het is een schande dat een actieve club met zeer actieve vrijwilligers als de IPv6 Task Force – die nota bene door het ministerie van Economische Zaken zelf is opgericht en overheidsbeleid uitvoert – het moet doen met een aalmoes van dat zelfde ministerie. De IPv6 Awards die door de Task Force worden georganiseerd met enkele tienduizenden euro’s aan prijzengeld wordt volledig privaat gefinancierd. Ondanks dat er wel een categorie overheid is bij de awards, draagt ze zelf geen stuiver bij!

Het is de hoogste tijd dat de overheid niet alleen roept IPv6 belangrijk te vinden, maar dat ook in financiële zin laat zien. Door de IPv6 Task Force een budget toe te kennen dat recht doet aan het belang van IPv6 en het goede werk dat de Task Force verzet!

Japje, 10 november 2010 8:30 am

Eens,

Het is te gek voor woorden dat ze wel het belang inzien en een TF in het leven roepen maar er vervolgens geen verdere steun aan bieden!

Erik Huizer heeft wat dat betreft erg goed werk afgeleverd door de IPv6-Awards toch te kunnen houden puur op sponsoring.

Persoonlijk zou ik prioriteit leggen bij de campagnes en voorzien (seminars ed). De informatie die mensen nodig hebben om met IPv6 aan de slag te kunnen is er al. Maar het inzicht bij deze mensen om überhaupt aan de slag te gaan nog niet.

Laten we daar op focussen en proberen de mensen (managers ed) het nut en vooral het belang van IPv6 te laten inzien.

Peter, 10 november 2010 9:12 am

Ik vind de stelling dat er enkel met geld wat voor mekaar gekregen gaat worden zwaar onder de maat. Juist met kleine middelen moet men extra creatief zijn.

Daarbij zijn er genoeg grote(re) partijen die belang bij ipv6 zullen hebben en daarmee ook maar eens de hand in eigen borst moeten steken. Ik vind de overheid in het niet verstrekken van geld wel een goed punt maken. Waarom zou de overheid op moeten draaien voor hetgeen waar de access providers al jaren omheen lopen te draaien. Het voelt een beetje aan van als we allemaal gewoon niets doen, en het straks uiteindelijk moet dan is de overheid die wel weer de portemonnee trekt.... Tot dusver is de zelf reguliering van ipv6 een ramp, grotendeels gebaseerd op centen en investeringen.....

Tudududud, 10 november 2010 4:46 pm

"Wanneer er extra geld komt wil de Task Force dat gaan inzetten om een hoogstnoodzakelijke voorlichtingssite te bouwen waar iedereen snel relevante informatie kan vinden over IPv6 met een community waar leden van elkaar kunnen helpen bij het oplossen van ingewikkelde problemen en kennis en ervaring kunnen uitwisselen."

Kunnen ze nu geen site bouwen dan? En een community, zoiets als Freenet6 of SiXXs dus, die het zonder overheids steun voor elkaar krijgen?

Verder vind ik het IPv6 probleem geen consumentenprobleem maar een zakelijk probleem, de markt stapt vanzelf over als men dat nodig vind en als er partijen zijn die dat niet doen, dan is het hun eigen schuld als ze straks naast het net vissen.

Dit riekt naar 'Geld ergens tegenaangooien lost automagisch alle problemen op'.

Memnon, 10 november 2010 8:48 pm

Eerst maar eens iets nuttigs doen met het budget wat ze hebben. Ik ben niet onder de indruk van wat de taskforce tot nu toe heeft gepresteerd.

Daarnaast is het uiteraard zo dat de overheid meer geld tijd en moeite moet stoppen in IPv6 maar dat zal ongetwijfeld niet gebeuren. "We laten het wel aan de markt over".

Wellicht doen de bezorgden over IPv6 er beter aan de solide kraakheldere maatregelen voor te stellen op Europees niveau aan Mevr. N. Smit-Kroes (Neeli)

Mvg,
IPv6-TF mailing list member

Arnout Veenman, 10 november 2010 9:55 pm

@Peter, @Tudududud, @Menon, waar jullie aan voorbij gaan is dat de IPv6 Task Force door de overheid is opgericht. Een groep zeer enthousiast vrijwilligers heeft zich daar bij aangesloten en heeft de handschoen opgepakt en steekt op vrijwillige basis heel veel tijd in de (doelstellingen van de) TF. Daar staat tegenover dat de overheid die de TF heeft opgericht en bij wie het primaat ligt om de doelstellingen te verwezenlijken, het (financieel) volledig laat afweten. Het had daarom ook niet verkeerd geweest als de TF haar opdracht bij gebrek aan voldoende steun van de overheid, aan die zelfde overheid had teruggegeven. Aan de andere kant is het goed dat dat niet is gebeurt, gezien het goede werk dat de TF zonder financiële middelen verzet!

Memnon, 10 november 2010 11:34 pm

@Arnout, Niet om onbeleefd te doen maar wie ben jij om te bepalen of ik eraan voorbij ga dat 'de IPv6 Task Force door de overheid is opgericht' ?

Jij geeft aan dat 'de handschoen is opgepakt' en je lijkt aan te geven dat je blij bent met 'het goede werk dat de TF verricht zonder financiele middelen'.

Maar als ik het artikel lees lees ik b.v. "De eerste twee jaar hebben we ons voornamelijk verdiept in technologie en het in kaart brengen van de operationele kennis".

Sorry, twee jaar in kaart brengen van technologie ? Wat is er gebeurd met het budget van de TF in die jaren. Is die efficient besteed ?

Vervolgens zie ik

"De laatste drie jaar hebben we ons daarom primair gefocused op het genereren van publiciteit. We benaderen organisaties, branche- en koepelorganisaties, organiseren seminars en cursussen en reiken elk jaar awards uit, met behulp van sponsors."

Dat vind ik erg vreemd, volgens mij heeft deze site nog uitgebreid bericht over het afgelasten van Awards door gebrek aan inzendingen. Vervolgens is er reactie vanuit 'de markt' gekomen met b.v. de IPv6so seminars vanuit BIT. Nee, dat geeft mij niet het idee dat de TF het door de ministerie van EZ aangeboden budget optimaaal gebruikt.

Echter zoals gezegd, vind ik het prima dat er meer geld, tijd en moeite vanuit de overheid aan IPv6 wordt besteed. Maar de schreeuw vanuit de TF van 'geef ons meer geld' vind ik een beetje zielig.

Als je er wat aan wil doen, doe dat dan.

Als het geld kost, kom met een concreet effectief plan en leg dat voor.

Maar extra geld om 'een voorlichtingssite te bouwen waar iedereen snel relevante informatie kan vinden over IPv6, waar een community aan is gekoppeld die kan helpen bij ingewikkelde vragen en het uitwisselen van ervaringen.'

Sorry hoor maar er zijn genoeg marktpartijen met goodwill waarbij je prima een open source forum en website kan aanzwengelen (met ipv6), voor gratis en wat goodwill. (voor zover die portals nog niet bestaan overigens)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.