Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Aanbestedingen moeten simpeler’

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 11 november 2010 08:08 uur

Aanbestedingsprocedures moeten simpeler, zodat de eisen voor deelname aan een aanbesteding in lijn liggen met de omvang van de opdracht. Dit is een belangrijke boodschap die ICT-bedrijven afgeven aan de overheid in de nieuwe ICT~Kwartaalmonitor van ICT-Office.

De ervaringen van ict-bedrijven met procedures voor aanbestedingen zijn wisselend. Grote en middelgrote organisaties zijn iets positiever over aanbestedingsprocedures dan kleinere ondernemingen. Ongeveer 40% van de ict-bedrijven heeft een slechte of zeer slechte ervaring met de procedures, dit tegenover slechts 10% die een goede ervaring heeft.

De negatieve ervaring is vooral gebaseerd op het tijdrovende en kostbare proces dat een aanbesteding met zich meebrengt. Zo moet een bedrijf al gauw 40 uur besteden aan het bij elkaar verzamelen van de gevraagde documentatie. Veel kritiek is er ook op de eisen voor omzet. In de praktijk blijkt dat aanbestedingen hierdoor onvoldoende toegang bieden voor mkb-ondernemingen.

Ter verbetering van de aanbestedingsprocedures adviseren de ict-bedrijven de overheid in dialoog te gaan met het bedrijfsleven. Door een aanbestedingsprocedure transparanter en minder tijdrovend te maken, zal de kwaliteit van de procedure toenemen. Om goede aanbestedingsprocedures te bevorderen heeft ICT~Office voor de vragende overheidsorganisatie deĀ ICT~Haalbaarheidstoets ontwikkeld.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.