Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Strato: Standaardcomponenten zijn niet efficiënt genoeg

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 12 november 2010 08:05 uur

Hostingprovider Strato is in Duitsland gestart met het gebruik van servers voorzien van nieuwe AMD Opteron-chips. Dit moet leiden tot een verlaging van het energieverbruik tot 25%.

De servers zijn voorzien van de nieuwe six-core Opteron 4180-processor. Nu draait een deel van de servers in het datacenter in Berlijn op quad-core Opteron 2382-chips. Ten opzichte van die chip kan een besparing van 25% worden behaald. “Dat geeft ons de ruimte om een kwart meer servers te plaatsen”, zegt Julian Ardisson, hoofd van de afdeling product management bij Strato.

“De grootste besparingen bereik je door te kijken naar zowel de hardware, als de software, de koeling en het resource management”, aldus Ardisson. Kenmerkend voor Strato is de grote hoeveelheid aan zelf samengestelde of aangepaste hardware.

Strato werkt bijvoorbeeld met speciaal ontworpen racks waar niet 42 units in passen zoals gebruikelijk, maar 50 units. De racks zijn wel hoger dan normaal en daarom moesten de deuren van de koude gangen ook speciaal op maat worden gemaakt. Verder heeft Strato zijn UPS-systemen en accu’s speciaal laten ontwerpen. “Standaardcomponenten zijn niet efficiënt genoeg”, aldus Ardisson.

Geschikt
AMD is blij met het grootschalige gebruik bij Strato, reageert Margaret Lewis, product marketing director voor de software-oplossingen bij AMD. Niet alleen kunnen de nieuwe Opteron-processors volgens haar zorgen voor een lager energieverbuik, ook zijn de responstijden lager, is het beter schaalbaar en zijn de prestaties beter. “Dat maakt de chips uitermate geschikt voor datacenters”, stelt Lewis.

Bij de Europese lancering van de chip deze week nam Strato zo’n honderd nieuwe servers in gebruik. De bedoeling is om op termijn alle servers van de nieuwe chipreeks van AMD te voorzien.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.