Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Strato: Standaardcomponenten zijn niet efficiënt genoeg

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 12 november 2010 08:05 uur

Hostingprovider Strato is in Duitsland gestart met het gebruik van servers voorzien van nieuwe AMD Opteron-chips. Dit moet leiden tot een verlaging van het energieverbruik tot 25%.

De servers zijn voorzien van de nieuwe six-core Opteron 4180-processor. Nu draait een deel van de servers in het datacenter in Berlijn op quad-core Opteron 2382-chips. Ten opzichte van die chip kan een besparing van 25% worden behaald. “Dat geeft ons de ruimte om een kwart meer servers te plaatsen”, zegt Julian Ardisson, hoofd van de afdeling product management bij Strato.

“De grootste besparingen bereik je door te kijken naar zowel de hardware, als de software, de koeling en het resource management”, aldus Ardisson. Kenmerkend voor Strato is de grote hoeveelheid aan zelf samengestelde of aangepaste hardware.

Strato werkt bijvoorbeeld met speciaal ontworpen racks waar niet 42 units in passen zoals gebruikelijk, maar 50 units. De racks zijn wel hoger dan normaal en daarom moesten de deuren van de koude gangen ook speciaal op maat worden gemaakt. Verder heeft Strato zijn UPS-systemen en accu’s speciaal laten ontwerpen. “Standaardcomponenten zijn niet efficiënt genoeg”, aldus Ardisson.

Geschikt
AMD is blij met het grootschalige gebruik bij Strato, reageert Margaret Lewis, product marketing director voor de software-oplossingen bij AMD. Niet alleen kunnen de nieuwe Opteron-processors volgens haar zorgen voor een lager energieverbuik, ook zijn de responstijden lager, is het beter schaalbaar en zijn de prestaties beter. “Dat maakt de chips uitermate geschikt voor datacenters”, stelt Lewis.

Bij de Europese lancering van de chip deze week nam Strato zo’n honderd nieuwe servers in gebruik. De bedoeling is om op termijn alle servers van de nieuwe chipreeks van AMD te voorzien.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...