Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Youtube toont honger naar bandbreedte aan

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 15 november 2010 08:05 uur

De hoeveelheid video die gebruikers wereldwijd naar Youtube uploaden, groeit pijlsnel. Per minuut wordt er 35 uur aan videomateriaal op de site geplaatst. Dat is 45 procent meer dan in maart van dit jaar. Internetserviceproviders zijn hierdoor genoodzaakt om steeds te blijven investeren in de capaciteit van hun netwerk.

Dat de behoefte aan bandbreedte snel stijgt blijkt wel uit een bericht van afgelopen week van Google-medewerker Hunter Walk. Volgens hem wordt er nu bijna 35 uur aan video per minuut naar Youtube geüpload. Dat komt neer op circa 2100 uur aan nieuwe videobeelden per uur of ruim 50.000 uur aan video per dag. In maart van dit jaar werd nog voor ongeveer 24 uur aan videomateriaal per minuut op Youtube geplaatst.

Terugverdienen
Door de enorme honger naar bandbreedte worden isp’s op kosten gejaagd die nauwelijks kunnen worden terugverdiend, zo menen critici wel eens. XS4ALL-woordvoerder Niels Huijbregts herkent die kritiek helemaal niet, zo vertelt hij desgevraagd. “Dataverkeer kost niet veel. We zitten hier in Nederland bovenop het grootste internetknooppunt van Europa en iedereen peert met iedereen. Dat betekent dat het grootste deel van het verkeer met gesloten beurs wordt doorgegeven.”

De zegsman geeft toe dat er wel steeds snellere en bredere apparatuur neergezet moet worden. “Maar die uitbreiding van hardware is een normaal bedrijfsproces. Bovendien groeit de capaciteit van hardware nog altijd; vandaag koop je voor hetzelfde geld een veel sneller apparaat dan een jaar geleden”, aldus Huijbregts.

Gemoderniseerd
Ook een woordvoerder van Ziggo ziet geen problemen in de snelle groei van het gebruik van bandbreedte. “Ziggo’s netwerk heeft ruim voldoende capaciteit om alles zelf te kunnen verwerken. Sterker nog wij verhuren capaciteit aan derden. Wij hebben ons netwerk de afgelopen jaren sterk gemoderniseerd en de beschikbare bandbreedte drastisch vergroot.”

Het huidige Ziggo (en haar voorlopers) zegt de afgelopen 5 jaar bijna twee miljard euro te hebben geïnvesteerd in de modernisering en uitbreiding van het netwerk. “Dat verdienen wij terug doordat wij aan onze klanten meer producten kunnen verkopen”, aldus de woordvoerder.

“Het is de taak van een goede isp om ontwikkelingen ruim van tevoren te zien aankomen en daarop in te springen”, besluit Huijbregts.

ISPam.nl Job board

Tudududud, 15 november 2010 11:26 am

Kudos voor Ziggo en Xs4all, zeggen waar het op staat ipv zich te verschuilen achter onzin argumenten zoals UPC doet.

Sjoerd van Groning, 15 november 2010 12:36 pm

bredere apparatuur .. komen er dan straks 20" racks?

Anoniem, 15 november 2010 9:09 pm

Sjoerd je kan bredere apparatuur letterlijk nemen of het figuurlijk interpreteren.

Het is een vrij onrealistische gedachte dat telco's 20" rack willen gebruiken. De IT wereld is juist blij met standaarden zoals 19" racks, dit scheelt immers fabricage en housing kosten.

De opmerking bredere apparatuur zal hoogwaarschijnlijk van toepassing zijn op de functionaliteit en mogelijkheden van de toegepaste apparatuur.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...