Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Aantal Notice and Take Down-verzoeken flink gestegen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 16 november 2010 08:05 uur

Het Govert heeft sinds het tweede kwartaal van dit jaar een flinke stijging gezien in het aantal Notice and Take Down-verzoeken.  Dat staat in het eerste Nationale Trendrapport Cybercrime en Digitale Veiligheid dat maandag is gepubliceerd. Het rapport is opgesteld door het Govcert, het KLPD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) en de OPTA.

Het Govcert krijgt regelmatig verzoeken om actie te ondernemen tegen Nederlandse websites die malware verspreiden of phishingpogingen doen. Rond april lag het aantal verzoek bij Govcert.nl rond de 50 per maand. Tot maart van dit jaar lag het aantal Notice and Take Down (NTD)-verzoeken meestal onder de tien per maand.

Als oorzaak voor de sterke stijging van het aantal NTD-verzoeken, wijst het rapport op de plotselinge stijging van het aantal phishing e-mails. “In de periode 2008 tot 2010 daalde het aantal phishing e-mails zelfs, mede als gevolg van enkele opsporingssuccessen. Maar sinds begin 2010 neemt het aantal waargenomen phishingaanvallen echter weer toe”, zo staat in het rapport (pdf).

Aangiftebereidheid
Over de omvang van cybercrime met Nederlandse slachtoffers is nog weinig bekend. “Er zijn beperkt metingen gedaan, maar er zijn op basis van die gegevens geen uitspraken te doen over de mogelijke omvang”, aldus de onderzoekers.

Uit politiedossiers van twee regiokorpsen blijkt wel dat van de geregistreerde meldingen en aangiften minder dan 1% cybercrime betreft.  Maar daarbij moet wel worden opgemerkt dat burgers en bedrijven niet snel bereid zijn om aangifte te doen van cybercrime. Die aangiftebereidheid wordt geschat op ongeveer 4%.

Ook is de directe financiële schade als gevolg van hightech crime in Nederland niet bekend, maar is deze ‘hoogstwaarschijnlijk substantieel’. Volgens het rapport betreffen openbare schadecijfers  vooralsnog alleen de schade die Nederlanders hebben geleden als gevolg van skimming. Die schade bedroeg in 2009 36 miljoen euro.

Harde cijfers ontbreken
Verder wordt geconstateerd dat er eigenlijk weinig harde cijfers bekend zijn over de omvang van cybercrime in Nederland. “Het gebrek aan kwantitatieve data belemmert niet alleen het inzicht in de trends zelf, maar ook het meten van het effect van maatregelen.”

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...