Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

GN-IX misbruikt datacentrum toegangsregistratie data voor uitnodigingen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 28 mei 2008 23:25 uur

Groningen Internet Exchange (GN-IX)De Groningen Internet Exchange (GN-IX) heeft e-mail adressen van bezoekers van haar datacentrum, die aangemeld zijn door haar klanten, om uitnodigingen te versturen voor een Midsummerparty. Natuurlijk erg leuk om een feest voor haar klanten (en bezoekers) te organiseren, minder leuk is dat ze daarvoor de gegevens gebruikt die ze heeft verkregen om toegang tot een datacentrum te geven, zo liet een klant van GN-IX tegenover ISPam.nl weten.

De meningen over deze actie van GN-IX zijn verdeeld, een andere klant vond het jammer dat het benaderen van zijn klanten vooraf niet is gevraagd maar heeft er verder geen problemen mee. Weer een andere klant vindt het een niet kunnen. Wel geven alle betrokken aan dat Groningen op ISP gebied iets bijzonders heeft en het een klein wereldje is, waardoor iedereen met enige terughoudendheid reageert en ik de namen van de klanten ook niet zal noemen.

Peter de Jong, Manager Operations & Business Development van GN-IX bevestigde in een reactie tegenover ISPam.nl dat het klopt dat er verschillende lijsten met e-mail adressen worden gebruikt om klanten en relaties voor de midsummerparty uit te nodigen en daarbij zou het ook kunnen gaan om de gegevens voor de toegangsregistratie. Het is namelijk een heel leuk feest, dat GN-IX al 6 jaar organiseert en waar altijd heel erg positief op wordt gereageerd, daarom wil men zoveel en breed mogelijk mensen uitnodigen.

Nu er toch commotie is ontstaan over de wijze van uitnodigen zal GN-IX zich intern beraden over wat hier mee te doen, omdat het pas net speelt, maar als de klanten dat niet willen dan zal GN-IX er mee ophouden, zo liet De Jong weten. Al moeten we van een mug ook geen olifant maken, zo voegde hij er aan toe. Waarvan ik me sterk afvraag of dat wel zo is, want het gaat hier om het misbruiken van persoonsgegevens die zijn verkregen voor toegangsregistratie van het datacentrum en het zonder noodzaak benaderen (spammen!!) van klanten van klanten.

Fredje, 29 mei 2008 8:25 am

Dat is nog wel het minste wat er aan de GNIX niet deugt.
Ten eerste is het een subsidievreter. Dit feestje wordt door de belastingbetaler opgehoest. En niet alleen het feest.

Ten tweede zijn ze niet bijzonder neutraal. Er hangt een zweem van neigingen er verschillende commerciële activiteiten op na te houden, waarbij ze hun eigen klanten achter hun rug proberen te beconcurreren.

Casper Bakker, 29 mei 2008 8:48 am

Dit is gewoon simpelweg spam. De mensen die zich aanmelden voor het datacenter geven niet expliciet toestemming dat ze ook nieuws en uitnodigingen willen ontvangen. Dus dit mag gewoon niet. Hoe halen ze het in hun hoofd eigenlijk?

Julian Maartens, 29 mei 2008 10:36 am

Dit is natuurlijk ook een manier om te werk te gaan onder de categorie spam. Ik zou er niet blij mee zijn.

Fabian, 29 mei 2008 10:50 am

Mooi sensatie artikel, maar ik snap de commotie niet.

- In 99% van de gevallen is er al een relatie tussen de datacenter bezoeker en de GN-IX.
- Het is geen commerciële toenadering.
- Tot op heden heb ik alleen maar klanten die er positief op hebben gereageerd.

Wanneer een klant (van een klant) zichzelf wil kunnen aanmelden bij de bewaking van het datacenter moet een directe GN-IX klant (http://www.gn-ix.nl/content/customerlist) de eindgebruiker eerst toevoegen in een GN-IX systeem.
Dit zijn voornamelijk zakelijke adresgegevens. Een eindgebruiker kan ook toegang krijgen zonder toegevoegd te worden in het systeem.

Wil je iemand aanwijzen voor de 'spam' dan denk ik dat je bij de GN-IX klant moet zijn die blijkbaar zonder overleg de eindgebruiker heeft toegevoegd aan het GN-IX systeem.


@Fredje:
Je gegevens zijn achterhaald. De GN-IX opereert al enige tijd zelfstandig zonder subsidie. Het beconcurreren van klanten is een grijs gebied. Wanneer een nieuwe klant direct klant wil worden van de GN-IX en niet van een bestaande GN-IX klant dan kun je 'm moeilijk niet bedienen.

Jeroen, 29 mei 2008 11:08 am

Het is niet zo netjes om ongevraagd deze adressen voor dit doeleinde te gebruiken inderdaad. Maar er is een oude lijst gebruikt en daardoor heeft het overgrote deel van de klanten niets ontvangen. Wellicht is dit in een opwelling gebeurd.. of is er gewoon niet goed over na gedacht. Maar de schade is beperkt en als het hier bij blijft lijkt het me geen reden om de GN-ix zo af te vlammen.
Ik ontvang dit liever dan al die troep die via de KvK binnenkomt.. :S

@Fredje: en zo gesubsidieerd is het inmiddels niet meer hoor.. in het begin wellicht toen het onder de vleugels van de RuG hing maar die tijd ligt ver achter ons.

Jasper, 29 mei 2008 11:08 am

Wij zijn reeds jaren klant bij de GN-IX en de midsummerparty is altijd een leuke en gezellige bijeenkomst. Ik vind het juist goed dat veel mensen de kans krijgen bij dit feest aanwezig te zijn.

Wij hebben vorig jaar juist van meerdere klanten de reactie gehad dat ze ook bij de midsummerparty aanwezig wilden zijn. Dat kan nu tenminste. Dat daarvoor een interne lijst wordt gebruikt is niet meer dan logisch en strict genomen is dit ook geen spam. Daarbij mailt GN-IX tenminste niet een cc-lijst waarin iedereen elkaars gegevens kan zien.

Ik zou zeggen iets minder negatief over iets leuks als een netwerk feestje.

Petra, 29 mei 2008 2:31 pm

Men moet inderdaad van een mug geen olifant maken, maar ja dat is wat we met zijn allen graag doen. Dus zullen we met z'n allen ons meer druk maken om een ongevraagd email met een uitnodiging voor een feest dan mensen die systematisch de wet overtreden.

De wereld is gewoon knettergek aan het worden, laten we vooral aandacht besteden aan dit soort onbenulligheden ipv van de echte zaken die belangstelling verdienen.

Peter, 29 mei 2008 3:26 pm

O ja, de GN-IX Midsummerborrel is op donderdag 26 juni van 17.00 - 19.00 uur bij de Koninklijke Roeivereniging De Hunze, Preadiniussingel te Groningen. Iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in de noordelijke internetsector is van harte welkom. Graag opgeven via www.gn-ix.net.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.