Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

FBI wil ook versleutelde berichten kunnen aftappen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 18 november 2010 08:03 uur

Robert Mueller, het hoofd van de Amerikaanse federale recherche FBI, wil de wet voor het aftappen van internetgegevens in de Verenigde Staten uitbreiden. Hij is naar Silicon Valley afgereisd om daar te praten met bedrijven als Google en Facebook.

Diverse bronnen bevestigen het bezoek van Mueller aan bijvoorbeeld Google en Facebook. Het is echter niet bekend hoe het voorstel van de FBI-directeur is ontvangen bij de internetbedrijven.

Mueller wil de wet voor het aftappen van internetgebruikers aanpassen omdat die nog uit 1994 dateert. De FBI deze zogeheten Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA) willen uitbreiden met mogelijke sancties voor internetbedrijven.

Zo zijn telefoonaanbieders en access providers, zoals Verizon en Comcast, verplicht om onmiddellijk aan een tapverzoek mee te werken. Internetbedrijven vallen hier in de VS nog altijd buiten. Maar omdat miljoenen mensen communiceren via die kanalen zou dat ook binnen de tapwet moeten vallen, zo schrijft The New York Times.

Volgens het nieuwe plan zouden bedrijven systemen moeten ontwerpen om versleutelde berichten te onderscheppen en te decoderen. Ook zouden diensten die een server in de Verenigde Staten hebben aan de nieuwe aftapwet moeten voldoen.

De wetswijziging die de FBI op dit moment voorbereidt, moet begin volgend jaar door het Amerikaanse Congres worden behandeld.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.