Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nederland koploper opvragingen telecom gegevens

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 18 november 2010 08:08 uur

Of het nu komt omdat Nederland het enige land is dat transparant is terwijl andere landen gewoon niet de waarheid vertellen is niet helemaal duidelijk. Maar nergens in Europa vragen opsporingsdiensten de bel-, sms- en e-mailgegevens van burgers vaker op dan in Nederland. De Nederlandse Officieren van Justitie bevroegen 78.000 keer de verkeers- en locatiegegevens van gebruikers. Uit deze gegevens is af te leiden wie in de afgelopen 12 maanden met wie, wanneer en hoe lang gecommuniceerd heeft en waar de gebruiker zich op dat moment bevond. Met het aantal opvragingen van klantgegevens in 2009  komt het Nederlandse aantal uit op ruim 3 miljoen.

Per hoofd van de bevolking driemaal zoveel als in Duitsland, zevenmaal vaker dan in Polen. Bij de overige Europese landen ligt het aantal opvragingen veel lager.

Een kans van 20% dat jouw buurman die toevallig politieman is eens even in jouw klantgegevens of surfgedrag heeft zitten neuzen. En natuurlijk heb ook jij niks te verbergen totdat het een keer onterecht tegen je wordt gebruikt.

De intenties van ‘Project Dataretentie’ zijn openbaar geworden door de inspanningen van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom en onderzoeker Rejo Zenger.

Eerder ontdekten zij al dat Nederland in Europa ook aan kop gaat als het gaat om het afluisteren van telefoongesprekken en dat opsporingsambtenaren privacyregels stelselmatig negeren bij het opvragen van telecomgegevens via de landelijke databank CIOT.  Schendingen van digitale grondrechten zijn helaas dichterbij dan we ons realiseren meent  van Bits of Freedom.

ikke, 18 november 2010 2:09 pm

> Een kans van 20% dat jouw buurman die toevallig politieman is
> eens even in jouw klantgegevens of surfgedrag heeft zitten
> neuzen.

Dan moet die buurman wel heel goed de handtekening van de Officier van Justitie in zijn district weten te vervalsen, en het bovendien ook het risico waard vinden dat dit uitkomt.

Voor het opvragen van dergelijke gegevens is een standaard formulier in het leven geroepen. Dat formulier is niet rechtsgeldig zonder de goedkeuring van de OvJ en/of RC

Lennie, 20 november 2010 5:11 pm

ikke, het probleem is dat niemand het controleerd. Kijk maar eens goed naar de wat de CIOT daarover zelf zegt. Zij tellen alleen maar en houden op basis daarvan statistieken bij.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.