Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Datacentervloer kan tot 60% worden verkleind’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 24 november 2010 08:04 uur

Het ontwerp en de inrichting van een datacenter kan forse besparingen opleveren. Volgens onderzoeksbureau Gartner kan een datacenter tot 60 procent kleiner worden dan huidige datacenters. Tegelijkertijd  kan de capaciteit met 300 procent groeien.

Deze en andere ideeën over het datacenter zijn besproken op de tweedaagse bijeenkomst Gartner Data Center & IT Operations Summit die deze week in Londen heeft plaatsgevonden.

Het toverwoord voor het ultieme datacenter zoals Gartner dat schetst is: dichtheid.  De gedachte om servers ver uit elkaar te plaatsen zodat er minder koeling nodig is, behoort volgens de onderzoekers echt tot het verleden. Serverracks moeten zo vol mogelijk worden gestopt zodat zowel de computerkracht als de koeling als het ware worden gecentraliseerd.

“It-managers hebben zich de afgelopen jaren alleen gericht op het oplossen van de problemen met stroom en koeling met warme en koude gangen en het verspreid plaatsen van apparatuur in een ruimte.” Maar er kunnen meer besparingen worden gerealiseerd.

Machines die niets staan de doen tijdens rustige uren, zullen bijvoorbeeld ook tot het verleden gaan behoren, voorspellen de onderzoekers. Een server in een 40kW rack kost jaarijks 5400 dollar (ca. 4000 euro) aan stroom, legt Dave Cappuccio hoofd infrastructuurresearch bij Gartner uit.  Om dit te verlagen worden organisaties gedwongen tot een hogere dichtheid in de bestaande serverrekken. “De uitdaging is om te streven naar de meeste computerkracht per kilowatt.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.