Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Overheid VS neemt domeinen Torrentsites in beslag

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 29 november 2010 08:04 uur

De Amerikaanse overheid heeft vorige week voor grote verbazing gezorgd toen zonder enige aankondiging of waarschuwing 77 filesharing- en Bittorentsites offline werden gehaald.

De actie is een initiatief van het onderdeel Immigration and Customs Enforcement (ICE) van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, in samenwerking met het Nationaal coördinatiecentrum voor Intellectueel Eigendom (IPR), bevestigt  een woordvoerster van de ICE.

“Het ICE-kantoor van Homeland Security Investigations heeft met gerechtelijke goedkeuring een aantal domeinnamen in beslaggenomen. Aangezien dit een lopend onderzoek is, geeft de ICE op dit moment geen extra informatie.”

Vrijdag werden bezoekers van de Bittorrentsite Torrent-Finder.com begroet met een grafische boodschap waaruit blijkt dat de ICE het domein in beslag heeft genomen.

“Mijn domein is in beslag genomen zonder voorafgaande klacht of kennisgeving van een rechter”, reageert een geërgerde eigenaar van Torrent-Finder tegenover TorrentFreak. “Ik had in de eerste plaats DNS-downtime. Terwijl ik met GoDaddy contact opnam, merkte ik dat de DNS veranderd was. GoDaddy had op dat moment ook geen idee wat er gaande was”, legt hij uit.

De actie verrast de eigenaar van Torrent-Finder nogal. De site linkt niet naar torrents en host er geen, alleen worden er zoekopdrachten via embedded iframes getoond van andere externe sites. “Wij zijn een Bittorrent metazoekmachine”, stelt de eigenaar.

Nieuwe wet
In de Verenigde Staten is op dit moment veel discussie over een wetsvoorstel genaamd Combating Online Infringements and Counterfeits Act (COICA). Deze wet is vooral bedoeld om schendingen tegen het auteursrecht te bestrijden, maar de wet zal, als de Amerikaanse Senaat er eenmaal mee ingestemd heeft, ook worden gebruikt om bepaalde vormen van censuur op internet af te dwingen, vreest althans de burgerrechtenorganisatie EFF (Electronic Frontier Foundation).

De wet moet het mogelijk maken om op te treden tegen websites die op een bepaalde zwarte lijst staan door in te grijpen op DNS-niveau.

Vooralsnog mag de eigenaar van Torrent-Finder van geluk spreken. Zijn is ook nog actief via Torrent-Finder.info, maar voor veel anderen is het doek gevallen.

Andere Max, 30 november 2010 1:39 pm

Zijn Torrentsites tegenwoordig zo staatsgevaarlijk dat Homeland zich ermee moet bemoeien? :-)

Zijn ze soms bang dat er een Wikileaks dump wordt geplaatst?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.