Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Transparantieverplichting geldt alleen voor isp’s

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 3 december 2010 08:06 uur

De transparantieverplichting over de verwerking van verschillende soorten dataverkeer over het netwerk gaat alleen gelden voor internetserviceproviders. Zij krijgen de plicht om op ‘een goed zichtbare plaats’ technische informatie over hun traffic management te publiceren.

Dat blijkt uit een studie die onderzoeksinstituut TNO heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (ELI). Minster Maxime Verhagen van ELI bereidt op dit moment een wijziging van de Telecomwet voor waarin de hoofdlijnen voor de transparantie over traffic management al verplicht worden gesteld. TNO heeft in de studie de details rond de transparantieverplichting onderzocht.

Het doel van deze transparantieverplichting, die volgend jaar van kracht wordt, is eindgebruikers op een begrijpelijke manier inzicht geven in de traffic managementmethoden die isp’s toepassen (bijvoorbeeld een fair use policy) en welke gevolgen die voor hen hebben. Een bekend voorbeeld hiervan is het blokkeren van de voip-software Skype door Apple op de iPhone.

Het idee is dat de gebruiker deze informatie dan kan laten meewegen in zijn keuze tussen isp’s of kan besluiten om over te stappen naar een andere isp als hij vindt dat het traffic managementmethoden van zijn huidige isp hem niet aanstaat. Op deze manier gaat van de transparantieverplichting een sturende werking uit op de isp’s.

Aanbieders van communicatiediensten
In het wetsvoorstel van Verhagen staat dat de verplichting geldt voor ‘aanbieders van openbare elektronische communicatienetwerken of openbare elektronische communicatiediensten’. Uit de Europese richtlijn, waar dit wetsvoorstel uit voortvloeit, blijkt verder dat de transparantie verschaft moet worden aan eindgebruikers van de diensten. “In de praktijk betekent dit dat de transparantieverplichting gaat gelden voor isp’s, aangezien zij de internettoegangsdiensten aan eindgebruikers leveren.”

De transparantieverplichting wordt voor isp’s beperkt tot de delen van het netwerk waarover ze zelf de controle of zeggenschap hebben en waarop zij dus invloed kunnen uitoefenen met traffic management.

Deze controle strekt zicht uit van het afleverpunt bij de eindgebruiker, bijvoorbeeld op een modem of mobiele terminal, aan de ene kant tot de verbindingen met de ip-netwerken in het publieke internet aan de andere kant. Ook eigen netwerken en (wholesale) netwerk- en dienstencomponenten vallen het eigen netwerk van de isp, aldus TNO.

En hoewel een thuisnetwerk of bedrijfsnetwerk direct de gevolgen van het traffic management van een isp kan merken, vallen deze netwerken buiten de controle van de isp. Alleen als een provider bepaalde apparatuur aanbiedt of voorschrijft (zoals modems of terminals) met traffic management, wordt hiervan afgeweken.

Technische details
De isp moet op een ‘goed zichtbare plaats’ de technische informatie van het traffic management publiceren. Die technische informatie moet in ieder geval bestaan uit een overzicht van welke verkeersstroom door traffic management speciaal behandeld wordt. Ook moet beschreven staan hoe die verkeersstroom wordt  gereguleerd en wanneer de maatregel wordt toegepast.

De bedrijven hoeven die informatie niet te vertalen in begrijpelijke tekst zodat alle klanten het snappen. De verwachting is namelijk dat isp’s uit zichzelf al een vertaling naar begrijpelijke informatie zullen maken om de technische informatie aan hun (potentiële) klanten toe te lichten.

De volledige studie van TNO is hier te downloaden (pdf).

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.