Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BIT-2 datacentrum wordt met 1.200m2 datavloer uitgebreid

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 4 juni 2008 08:04 uur

BIT upgrade netwerk naar 160GbitBIT heeft aangekondigd om het BIT-2 datacentrum in Ede uit te breiden met nog eens 1.200m2 datavloer. Op dit moment beschikt het datacentrum over 400m2 datavloer, door de uitbreiding verviervoudigt de hoeveelheid datavloer in het datacentrum. De uitbreiding komt achter het al bestaande BIT-2 datacentrum en zal drie verdiepingen krijgen, waarvan één onder de grond. De bouw moet eind 2009 zijn afgerond.

De specificaties van de uitbreiding (BIT-2BCD) zullen zoveel mogelijk gelijk blijven aan die van het bestaande deel (BIT-2A), wel zal de uitbreiding volledig autonoom functioneren en krijgt het zelfs een eigen ingang. De stroom wordt weer volledig redundant uitgevoerd (2N) en de koeling zal ook in de uitbreiding N+1 worden, wel zullen de koelleidingen in een ring worden uitgevoerd, waardoor lekkages, onderhoud of uitbreidingen geen onderbreking van de koeling tot gevolg zullen hebben, zo liet Alex Bik, technisch directeur bij BIT aan ISPam.nl weten.

Alex Bik, technisch directeur bij BIT:

Toen we in 2006 BIT-2 in gebruik namen, hielden we sterk rekening met toekomstige groei. Dat het zo snel is gegaan, is ook voor ons een aangename verrassing. Afgelopen tijd hebben we alle voorbereidingen getroffen voor de start van de nieuwbouw. De populariteit van ons datacenter is te verklaren doordat we BIT-2 als puur datacenter hebben gebouwd. Veel datacenters zijn omgebouwde kantoorruimtes. We kennen geen problemen met vloerbelasting, koeling of stroomvoorziening. Hierdoor is het zeer in trek bij zowel voor nieuwe klanten als bestaande klanten die groeien en ook verder willen uitbreiden.

Het datacentrum zal er zo uit komen te zien, vooraan is het al bestaande BIT-2 datacentrum te zien (met daarboven de kantoren van BIT) en achter is de toekomstige uitbreiding bijgetekend.

Dirk-Jan Alken, 4 juni 2008 9:29 am

Goede ontwikkeling, BIT doet aan kwaliteit en qua prijzen zitten ze weliswaar hoog, maar dat krijg je ook gewoon terug in service en kwaliteit. Leuk om te zien dat er een groot regionaal datacentrum komt, is toch eens wat meer dan 200 a 400 m² die je meestal ziet :)

Alex Bik, 4 juni 2008 5:24 pm

Tja, dat met die prijzen is toch een beetje een hardnekkig fabeltje. BIT is met rackspace juist beduidend goedkoper dan de meeste andere datacenters, waar je bovendien moet betalen voor zaken die bij BIT standaard zijn (zoals in-house cabling).

Ivo, 4 juni 2008 10:32 pm

@Alex: Misschien moet je jullie prijzen online zetten?

Peter, 4 juni 2008 10:59 pm

Alex, wat je daarbij vergeet te vermelden dat jullie traffic prijzen daarentegen wel weer beduidend duurder zijn...

Alex Bik, 5 juni 2008 1:01 am

Misschien, ligt er aan met wie je het vergelijkt. Hoe dan ook, het ging hier om het datacenter, rackspace dus. Niemand verplicht je om bij ons bandbreedte in te kopen, dat kun je ook ergens anders vandaan halen.

Toon, 5 juni 2008 8:43 am

Zover ik kon zien was BIT-2 behoorlijk duurder dan bijv. Interconnect.
Dat lag hem dan vooral in de stroomkosten van het rack.
Het is ook wel alweer een jaar terug van die offerte.

pieter, 5 juni 2008 9:12 am

Alex je geeft zelf aan dat jullie rackspace goedkoper is, maar houd de vergelijking fair ten op zichte van de meeste public aanbieders en vermeld dan gewoon dat jullie qua bandbreedte prijzen daarentegen een paar jaar achter lopen. Of het nu linksom moet komen of rechtsom het totaal plaatje blijft duur.

Alex Bik, 5 juni 2008 9:47 am

Pieter, waarom zou het niet 'fair' zijn om de prijzen van racks met elkaar te vergelijken? Als je vindt dat de kwaliteit van onze bandbreedte de prijs niet waard is, staat het je toch vrij om je bandbreedte ergens anders in te kopen? Er zijn verschillende aanbieders in BIT-2 aanwezig, bovendien kun je via NL-ix en NDIX ook aanbieders bereiken die elders zitten en daar verkeer inkopen. En je kunt via verschillende aanbieders (waaronder BIT) verbindingen naar Amsterdam afnemen.

Het feit dat BIT ook ISP is en een eigen netwerk heeft, wil niet zeggen dat je daar ook verplicht gebruik van moet maken. Alle BIT datacenters zijn carrier neutral.

Toon: Ik denk dat Interconnect goed bezig is en ik wil ze ook absoluut niet onderuit halen, maar je moet geen appels met peren vergelijken. Uit de informatie op de site van Interconnect zelf blijkt: Geen blusinstallatie (alleen detectie), slechts 1 noodstroomaggregaat (wat als hij niet start?), geen biometrische toegangscontrole (iedereen kan met een geleend of gestolen pasje blijkbaar zo doorlopen), max 600Kg per rack, max 10KW per rack aan stroom.

Jesper, 5 juni 2008 9:54 am

Ik heb soms het idee dat men hier vind alles wat meer kost dan budget boeren 'duur' is. Als je kijkt naar technisch gelijkwaardige partijen dan komt het allemaal op hetzelfde neer.

Toon, 5 juni 2008 10:46 am

Alex, goed punt, zover heb ik totaal niet gekeken.
Ik heb in het verleden ook een server bij BIT-2 gehangen en ben inderdaad op de hoogte van de toegangscontrole, en die bevalt me inderdaad uitstekend.
De blusinstallatie was mij niet bekend ;-)

Robert, 5 juni 2008 2:45 pm

Misschien is het verstandig dat men hier EERST bij de diverse datacenter gaat kijken en navraag doen. Diverse feiten van alle genoemde partijen kloppen dus niet.

 • Pingback: Het beste van ISPam.nl juni 2008 | ISPam.nl

 • Alofs, 30 december 2008 1:11 pm

  Wat voor racks worden er geplaatst?
  Rittal, Schroff, Minkels, knurr?

  Kijk eens op http://schroff.co.uk/datacom/
  deze hebben een groene oplossing

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.