Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon: WikiLeaks ging niet offline vanwege politieke druk

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 6 december 2010 08:04 uur

De pogingen om WikiLeaks monddood te maken duren nog altijd voort. Terwijl de site nu vooral via vele mirrors beschikbaar is, ontkent Amazon dat het onder politieke druk de dienstverlening aan de klokkenluiderssite heeft gestaakt.

In een officiële verklaring heeft Amazon Web Services (AWS) gemeld dat het uit de lucht halen van (een deel van) WikiLeaks niet onder druk van de Amerikaanse overheid is gebeurd. Amazon spreekt die geruchten tegen.

Ook de geruchten dat de stekker uit de site zou zijn getrokken omdat er veel DDoS-aanvallen op WikiLeaks werden uit gevoerd, heeft geen doorslaggevende rol gespeeld, aldus Amazon. “Hoewel er wel op grote schaal DDoS-aanvallen op de servers werden uitgevoerd, waren wij in staat om deze succesvol te pareren”, stelt het bedrijf.

AWS stelt daarentegen dat de dienstverlening aan WikiLeaks is gestaakt omdat het in strijd met de voorwaarden heeft gehandeld. Zo moeten gebruikers van clouddiensten bij Amazon beloven dat zij de rechten bezitten om de content te publiceren die ze publiceren, en dat ontbrak in dit geval, meent AWS. “Verder is het niet geloofwaardig dat het ongewoon grote aantal van 250.000 gerubriceerde documenten die WikiLeaks publiceert, zorgvuldig is geredigeerd op een zodanige wijze dat ze geen onschuldige mensen in gevaar kunnen brengen.”

Elders
AWS is nu zo’n vier jaar actief en heeft naar eigen zeggen honderdduizenden klanten die allerlei soorten gegevens opslaan. Sommige van de  gegevens zijn controversieel en dat is prima, volgens AWS. “Maar als mensen of organisaties  grote hoeveelheden data publiceren die niet van hun zijn, is dat een schending van onze algemene voorwaarden en moeten deze mensen hun diensten elders gaan zoeken.

In hoeverre deze verklaring de waarheid weerspiegelt, is niet duidelijk. Inmiddels is de klokkenluiderssite diverse keren van provider verhuisd, weigert PayPal om nog langer donaties aan de site te verwerken en zijn er vele mirrors gemaakt waarop de onthullingen van WikiLeaks te vinden zijn.

Sebastiaan, 6 december 2010 8:34 am

“Verder is het niet geloofwaardig dat het ongewoon grote aantal van 250.000 gerubriceerde documenten die WikiLeaks publiceert, zorgvuldig is geredigeerd op een zodanige wijze dat ze geen onschuldige mensen in gevaar kunnen brengen.”

Ze hebben er dan ook pas 837 online gezet. Het lijkt erop alsof iemand bij Amazon die niet is betrokken bij het offline halen van de site nu damage control probeert te doen.

patrick, 6 december 2010 8:43 am

@Sebastiaan,

Denk ook niet dat dit de strekking was van de reactie; deze was meer: " Zo moeten gebruikers van clouddiensten bij Amazon beloven dat zij de rechten bezitten om de content te publiceren die ze publiceren, en dat ontbrak in dit geval, meent AWS. "

Ik neem aan dat jij ook niet blij zou zijn als je baas was van een bedrijf en iemand al je interne emails over je medewerkers en toeleveranciers online zou gaan plaatsen. Je weet wel die berichten die iedereen wel eens schrijft over die luie verkoop medewerker en die 'sukkel' van een toeleverancier.

Victor, 6 december 2010 9:18 am

"Zo moeten gebruikers van clouddiensten bij Amazon beloven dat zij de rechten bezitten om de content te publiceren die ze publiceren, en dat ontbrak in dit geval, meent AWS."

Welk recht? Er zit geen copyright op de documenten. Ook heeft Wikileaks niet in strijd met de wet gehandeld omdat zij die documenten gekregen hebben. (juripudentie: zaak NYtimes tegens USA)

"Verder is het niet geloofwaardig dat het ongewoon grote aantal van 250.000 gerubriceerde documenten die WikiLeaks publiceert, zorgvuldig is geredigeerd op een zodanige wijze dat ze geen onschuldige mensen in gevaar kunnen brengen.”

Er is nog nooit een persoon iets aangedaan door de lekken van Wikeleaks. Ze doen dat enorm zorgvuldig.

Dus beide redenen zijn bullshit.

Ik hoop dat iedereen hier begrijpt dat deze strijd met Wikileaks enorm belangrijk is voor iedereen. Die gaat over de vrijheid om informatie. Geheimzinnig of open? Als de overheden dit winnen van 'het internet' dan kunnen we vrije informatie voor altijd op onze buik schrijven!

Help Wikileaks en begin vandaag een mirror van hun site. Iedereen die dit leest heeft een hosting pakketje! Volg de stappen op http://wikileaks.indymedia.org/mass-mirror.html en begin een eigen mirror om Wikileaks beschikbaar te houden!

patrick, 6 december 2010 9:39 am

quote van victor "Welk recht? Er zit geen copyright op de documenten. Ook heeft Wikileaks niet in strijd met de wet gehandeld omdat zij die documenten gekregen hebben. (juripudentie: zaak NYtimes tegens USA)"

Op jou mail dus ook niet, dus waarom geef je niet even je wachtwoord zodat we daar ook lekker doorheen kunnen gaan ?

Andre, 6 december 2010 10:59 am

@Victor

"Ook heeft Wikileaks niet in strijd met de wet gehandeld omdat zij die documenten gekregen hebben."

Juist ja. Dus omdat ze de informatie niet zelf gestolen hebben, is het niet in strijd met de wet?

"Er is nog nooit een persoon iets aangedaan door de lekken van Wikeleaks. Ze doen dat enorm zorgvuldig."

Uhu.. en uiteraard heb jij de middelen om dat te controleren. Wat een onzin zeg.

"Als de overheden dit winnen van ‘het internet’ dan kunnen we vrije informatie voor altijd op onze buik schrijven!"

Want? Zonder Wikileaks is vrije informatie onmogelijk?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet anti-Wikileaks (ook niet pro-), maar de essentie van jouw verhaal slaat werkelijk nergens op.

Mark, 6 december 2010 3:28 pm

In Nederland valt het mogelijk onder het schenden van copyright om een mirror online te zetten. Ik vraag me af of mensen die het online zetten/mirror aanbieden hier rekening mee houden. Op grond van het auteursrecht kunnen de stukken offline worden gehaald.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.