Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ICANN zet vraagtekens bij nut van nieuwe gTLD’s

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 7 december 2010 08:05 uur

De introductie van nieuwe generieke toplevel domeinnamen, zoals .car of .pizza, jaagt bedrijven en merkhouders alleen op extra kosten. Ook zijn de extra voordelen mogelijk minder groot dan aanvankelijk gedacht.

Dat staat in een rapport van Generic Names Supporting Organization (GNSO), een adviserend orgaan binnen de ICANN.

Volgens deze organisatie  kunnen bedrijven zich wel onderscheiden met een specifiek gTLD. De organisatie waarschuwt er echter wel voor dat de komst van nieuwe gTLD’s ertoe zal leiden dat bedrijven nieuwe TLD’s zullen gaan vastleggen om hun merknaam, hun intellectueel eigendom te beschermen en misbruik te voorkomen. “Deze vorm van zogeheten defensieve domeinnaamregistratie jaagt merkenhouders op extra kosten, omdat ze vaak al een .com-adres of een ccTLD bezitten waarmee ze veel bekender en beter vindbaar zijn. Het is maar de vraag of dat voldoende voordeel oplevert”, stelt de GNSO.

Bovendien is volgens de GNSO de kans groot dat een generiek woord dat tot gTLD wordt verheven, ook al voorkomt als .com- of .org-adres. Bijvoorbeeld hotels.com. Hoewel dit geen probleem hoeft te zijn, zal er dus wel regelmatig een overlap zijn, aldus de GNSO.

Geleerd van .mobi
De ICANN-organisatie heeft veel geleerd van de introductie van .mobi, zo blijkt uit het rapport (pdf). Het aantal registraties van .mobi heeft de hoge verwachtingen nooit kunnen waarmaken. Het toplevel domein .mobi werd in februari 2007 geïntroduceerd  en vijf maanden later werd door registrar dotMobi de verwachting uitgesproken dat er eind 2007 zeker een miljoen .mobi-adressen zouden zijn geregistreerd. Dat aantal kwam toen niet verder dan net 800.000 en viel dus zo’n 20% lager uit dan verwacht.

In 2009, toen de eerste .mobi-registraties verlengd werden, bleek ook nog eens dat slechts iets meer dan eenderde (37%) zijn .mobi-adres aanhield. Verder is het doorverkopen van .mobi-adressen minder lucratief gebleken dan aanvankelijk gedacht. Een adres als flowers.mobi bracht in 2007 niet meer dan 200.000 dollar op.

Voordelen
Maar het invoeren van nieuwe gTLD’s heeft volgens de GNSO niet alleen nadelen. Voor internetgebruikers wordt de keuze groter. Ook zal het de economische activiteit stimuleren omdat er meer concurrentie tussen de gTLD’s komt en wereldwijd nieuwe (gedifferentieerde) businesskansen genereren, zo is de verwachting.

TotallyHosted, 7 december 2010 9:20 am

100% mee eens. Het wordt allemaal alleen maar lastiger voor de leek.

Wellicht zijn er nog wel een aantal NUTTIGE toevoegingen (.xxx en .porn?), maar het geheel open stellen leidt denk ik alleen maar tot ongemak.

Henkjan, 7 december 2010 6:17 pm

@ Totally

Wij zijn hier in Cartagena maar ik kan je verzekeren dat dat juist de discussie is. Wat is nuttig? Er zijn honderden belangengroepen die vinden dat hun extensie nuttig is. Je hebt hier lobbygroepen voor .musc en .shop bijvoorbeeld.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.