Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Time Warner Cable test datalimieten tot 40GB

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 4 juni 2008 08:03 uur

Na Comcast is nu ook Time Warner Cable in de Verenigde Staten begonnen met het testen van datalimieten. Nieuwe klanten in Beaumont, Texas krijgen afhankelijk van hun abonnement een datalimiet van 5GB ($29.95 per maand) tot 40GB ($54.95 per maand), wie over zijn datalimiet heen gaat moet $1 per GB aan dataverkeer bij betalen, zo meldt Associated Press.

De datalimieten zijn bedoeld om de kosten voor de investeringen die in het netwerk moeten gedaan eerlijker te verdelen over de abonnees, zo zegt Kevin Leddy, executive vice president advanced technology van Time Warner Cable. Volgens Leddy wordt de helft van het dataverkeer door 5 procent van de internet abonnees gegenereerd. Op de website van het bedrijf kunnen internet abonnees dan zien hoeveel dataverkeer ze gegenereerd hebben en wat ze daar voor moeten (bij)betalen, net zoals bij een (digitale) stroommeter.

Terwijl in BelgiĆ« de minister oproept om datalimieten nu maar eens volledig af te schaffen, lijken in de Verenigde Staten datalimieten juist in opkomst, al is het datalimiet van 250 GB van Comcast een heel stuk ruimer dan de maximaal 40 GB van Time Warner Cable Company. Een reden voor de opkomst van datalimieten zou kunnen zijn dat de breedband marken verzadigd raken en dat ISP’s nu geen nieuwe klanten meer hoeven binnen te halen met de belofte om onbeperkt te kunnen downloaden. Daarom zijn ISP’s zware downloaders die hun netwerken onevenredig belasten nu liever kwijt dan rijk en biedt overgebruik een welkome inkomstenbron.

Op zich valt er wel wat voor te zeggen voor datalimieten en betaling naar gegenereerd dataverkeer, dat doen de meeste webhosters en colocators nu toch ook al?

Wido, 4 juni 2008 10:20 am

"Volgens Leddy wordt de helft van het dataverkeer door 5 procent van de internet abonnees gegenereerd."

Daar is best wat voor te zeggen. Ik ken van die mensen die van usenet de hele dag door leechen en dan denken: "oh, die film wilde ik toch niet kijken, DELETE".

Ik snap best dat je daar als ISP goed ziek van wordt, want uiteindelijk is het hele business model gebouwd op een stuk overboeking, niemand wil thuis namelijk 100 euro per maand betalen voor zijn internet, right?

En het zijn ook de grootverbruikers (lees Tweakers.net maar eens) die het hardste staan te schreeuwen als hun ISP ze berispt omdat ze weer eens 600GB hebben gedaan die maand met hun 20Mbit lijn.

Sorry, maar dat gaat wat mij betreft ook te ver. 40GB is best krap denk ik, maar de 250GB van Comcast is best ruim.

Ik heb hier zelf 30Mbit van ZeelandNet (Zakelijk) en doe denk ik nog geen 50GB per maand, dat even voor de informatie.

Julian Maartens, 4 juni 2008 11:54 am

@Wido: Ik heb hier een 10Mbit-lijn via KPN en daar kom ik vrijwel niet boven de 80 GB per maand. Ik denk dat ik dus ruim af ben met de 250 GB die Comcast noemt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.