Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Equinix opent tweede datacenter in Amsterdam

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 10 december 2010 08:07 uur

Ongeveer twee jaar na de opening van het eerste datacenter in Amsterdam heeft Equinix zijn datacentercapaciteit in de hoofdstad uitgebreid. Het bedrijf heeft er zijn tweede datacenter geopend.

Het nieuwe datacenter (AM2) ligt pal naast het bestaande AM1-datacenter in Amsterdam-Zuidoost. AM2 telt vier zalen met elk ongeveer 610 m2 aan netto datavloer. Eén van de vier zalen is nu al gebruik. Michiel Eielts, directeur van Equinix Netherlands, schat dat de nieuwe datavloer voor bijna eenvijfde gevuld is.

Het nieuwe rekencentrum is efficiënter ingericht dan het al bestaande AM1. “Zo hebben we een aantal kabels onder de vloer weggehaald en in de hoogte aangelegd. Daardoor ontstaat er meer lege ruimte onder de vloer en dat maakt het koelen gemakkelijker. Ook zijn veel leidingen en kabels korter en wordt in AM2 gebruik gemaakt van free cooling”, vertelt Eielts. “Het gaat erom de korste weg te realiseren van de hitte naar de koeling.”

Nieuw in het AM2-centrum is een warme gang die de warmte snel omhoog moet afvoeren waarna het gekoeld wordt met waterdamp in de koeltoren. Verder is volgens Eielts gebruik gemaakt van ‘distributed redundancy’. “Er zijn zes stroomfeeds en elke klant krijgt standaard twee stroomfeeds met 50% load. Mocht er één uitvallen, dan kan de stroomtoevoer volledig door de andere aansluiting worden opgevangen.”

Bestaand
Het AM2-datacenter is in iets minder dan een jaar gebouwd. Dit kon zo snel gebeuren omdat het datacenter is gevestigd in een al bestaand pand. “Met de bouw is zo’n 40 miljoen euro gemoeid”, aldus Eielts.

Met AM2 krijgt Equinix meer ruimte voor datacenterdiensten die nu al in AM1 worden aangeboden zoals colocatie, interconnectie en peering, directe verbindingen met meer dan 25 netwerken en toegang tot de AMS-IX.

AMS-IX-directeur Job Witteman zei tijdens de opening erg blij te zijn met het nieuwe datacenter van Equinix. “Ze zijn met vlag en wimpel door onze controle voor de AMS-IX certificering gekomen”, zo vertelde hij. “Van ons totale dataverkeer gaat 8% of 9% via Equinix Amsterdam. Op piekmoment gaat er 90 Gbps van het AMS-IX-verkeer via Equinix.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.