Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN verwijdert besloten deelnemers whois

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 augustus 2006 09:10 uur

Een oplettende SIDN deelnemer merkte op dat de whois die op de besloten SIDN deelnemers website staat verwijderd is en nu naar de whois op de openbare SIDN website verwijst.

De reden dat ze deze whois hebben verwijderd is waarschijnlijk dat deelnemers deze whois-functionaliteit geautomatiseerd gingen gebruiken, gezien deze de beste performance gaf ookal was dat reguliere whois niet vooruit te branden. Zelf had ik op ISPam.nl hiervoor ook nog een script gemaakt en gepubliceerd die als API functioneerde op de besloten deelnemers whois.

Nu is deze reactie van de SIDN logisch. Echter vraag ik mij af of ze hier wel zo goed aan doet. Het probleem is namelijk dat niet alle deelnemers een server hebben waarmee ze onbeperkt de volledige whois gegevens kunnen opvragen doordat ze op de whitelist staan, zodoende kunnen die maar 15 bevragingen per dag doen en enkel met trucjes, zoals het gebruik van meerdere servers/IP-adressen, het kunnen omzeilen.

Veel SIDN deelnemers zullen dus afhankelijk zijn van de whois die nu dus van de besloten deelnemers website is verwijderd. Zodoende is dus de vraag of de SIDN hiermee een grote groep deelnemers het leven onmogelijk maakt omwille van het oneigenlijke gebruik van die whois tegen te gaan. Voor mijn gevoel gooit de SIDN hier het kind met het badwater weg. Ze hadden het ook kunnen oplossen met bijvoorbeeld een CAPTCHA. Dus ik hoop dat de SIDN deze actie terugdraait.

Baz, 2 november 2009 4:40 pm

dan vraag je toch op een van je servers of je thuis ip een whitelisting aan.. kost niets..

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.