Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hoeveelheid spam neemt toe door misbruik Gmail, Hotmail en Yahoo!

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 6 juni 2008 08:02 uur

In de afgelopen maand mei is de hoeveelheid spam weer toegenomen tot het hoogst niveau in 15 maanden. De belangrijkste oorzaak van de toename is het feit dat spammers misbruik maken van gratis e-mail diensten als Gmail, Hotmail en Yahoo! om hun spam te versturen, stelt het MessageLabs Intelligence mei 2008 (PDF). Doordat spammers CAPTCHA’s weten te kraken, geautomatiseerd of geoutsourced naar sweathouses in India, kunnen spammers duizenden e-mail accounts aanmaken en spam versturen via betrouwbare mailservers.

Daarnaast misbruiken spammers tegenwoordig ook gratis hosting services, de kalender toepassing in Google Apps wordt misbruikt voor het sturen van spam met een ‘invite.ics’ bestand dat automatisch wordt toegevoegd aan de agenda van de ontvanger en op het ingestelde moment wordt de ontvanger er aan herinnerd dat hij een afspraak heeft. Ook worden diensten als Google Docs en PasteBin websites misbruikt om het daadwerkelijke spam bericht op te plaatsen en enkel een link daar naar in de spam zelf op te nemen.

 • Pingback: Search engine optimization » Blog Archive » Hoeveelheid spam neemt toe door misbruik Gmail, Hotmail en Yahoo!

 • Cees, 25 maart 2009 11:57 am

  Door het gebruik van spamfilters, is 1 ding vast komen te staan. Ze houden de spam niet tegen. Sterker nog spamfilter bouwers en providers lopen telkens achter de feiten aan. Telkens weer bedenken spammers weer iets nieuws, en er zijn nog vele wegen om spam af te leveren. XToMe (www.xtome.com) werkt nu en ook in de toekomst zonder telkens in te spelen op nieuwe trucs van spammers. Het werkt heel eenvoudig. Een onbekende afzender dient eenmalig zijn email adres te verifieren ten teken dat hij de bezitters is van het email adres. Gebeurt dit dan komt de mail door, zo niet dan wordt de mail tegengehouden en later verwijdert.

  L Meessen, 6 januari 2010 5:20 pm

  Sinds 24 december worden er vanuit mijn mailadres emails verzonden die ik zelf niet gestuurd heb. Dit gebeurt op momenten dat ik zelf niet achter de pc zit en deze ook niet aan staat. Hieronder een voorbeeld.

  Ik weet niet of iemand mijn adres gehackt heeft of zo of dat er sprake is van een virus. Ik heb in die periode nooit op vreemde adressen en bijlagen geklikt. Er wordt ook niets verzonden naar mensen uit mijn eigen contactpersonenlijst. Inmiddels staan er al zo'n 100 van die mails in mijn verzonden items. Er staat ook altijd een link naar een website in, maar altijd een andere.

  Kunt u mij wellicht helpen? Ik heb nu mijn wachtwoord veranderd en hoop dat het nu ophoudt, maar zou graag weten hoe dit kan.

  Met vriendelijke groeten,
  Lonneke Meessen

  I feel empty without you John?
  Van: Lonneke Meessen ([email protected])
  Verzonden: woensdag 6 januari 2010 4:55:07
  Aan: [email protected]

  yo is it really u John

  i didn't think i could do this, were you ever on myspace before.

  do u think u can be honest about what you think of this u can check it out on this, http://www.ourcardreaderspro7.com/2471969/John

  love ya

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.