Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

CallMax lanceert nieuw soort mobiel breedband netwerk

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 juni 2008 08:03 uur

Over WiMAX wordt veel gesproken, komt het er nou wel of niet is de vraag. Gisteren werd bekend dat een consortium van bedrijven hun WiMAX patenten te bundelen om er zo voor te zorgen dat patenten de uitrol van WiMAX niet in de weg zullen staan. Volgens het Eindhovense bedrijf CallMax is WiMAX als standaard daarom nog lang niet uitontwikkeld . Uit uitvoerige testen van CallMax in de regio Rotterdam blijkt ook nog eens dat de dekking binnnenhuis enorm tegen valt.

Het Eindhovense bedrijf CallMax is daarom op zoek gegaan naar een andere mobiele breedband techniek en kwam daarbij uit op bij Mobile Broadband Wireless Access (MBWA, IEEE 802.20) ook wel bekend als Mobile-Fi. Mobile-fi heeft als voordeel dat de verbinding bij snelheden tot 250 km per uur in stand blijft en naadloze overdracht aan volgende basisstation mogelijk is. Ook de latency van Mobile-FI is met 50ms gering, terwijl bij UMTS/HDSPA 500ms de norm is! Dat maakt het geschikt om bijvoorbeeld te VOIP-en en te gamen.

CallMax begint met de uitrol van Mobile-fi in de regio Amsterdam. Het eerste basisstation wordt op Schiphol geinstalleerd; eind dit jaar moet de dekking zijn uitgebreid tot de hele Randstad. Dat lijkt een haalbaar streven gezien de dekking van 150km2 per Mobile-fi basisstation, waarmee in het hele dekkingsgebied met 2Mbps kan worden gedownload.

Paul, 10 juni 2008 8:42 am

Wat is de verwachting dat deze verbindginen gaan kosten?

Randy, 15 juni 2008 8:01 pm

Ik dacht ergens 50,- gelezen te hebben.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.