Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Vierkante meters niet belangrijk bij inrichting datacenter’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 17 december 2010 08:05 uur

De inrichting van een serverruimte kan beter gebeuren op basis van het volume van die ruimte gemeten in kubieke meters, dan in aantallen vierkante meters. Dat advies komt van Minkels, fabrikant van koeling, monitoring- en behuizingoplossingen voor datacenters.

“Als je het volume van een ruimte als uitgangspunt neemt, leg je een goede basis voor het creëren van operational excellence in de datacenteromgeving,” zegt Patrick Timmer, Business Development Engineer bij Aegide Group, de moedermaatschappij van Minkels. “Operational excellence wordt steeds belangrijker omdat it en energiebelasting steeds hogere eisen gaan stellen aan computerruimtes”, aldus Timmer.

Door uit te gaan van het aantal kubieke meters kunnen er in de beginfase betere keuzes worden gemaakt. Timmer noemt de koeling als voorbeeld. “Koeling kan plaatsvinden met lucht, met water of combinaties van beide. Er kan wel of geen toegang zijn tot de buitenlucht. Bij keuzemogelijkheden voor verschillende koelingoplossingen is het volume een belangrijk uitgangspunt voor het verlagen van de PUE. Maak je ontwerpkeuzes op basis van vierkante meters, dan kan je bijvoorbeeld de fout maken om voor waterkoeling te gaan terwijl er genoeg volume in een computerruimte zit en luchtkoeling misschien een veel energie- en kostenefficiëntere optie is. Het later bijstellen van gemaakte keuzes is vaak duur en risicovol.”

Volgens Jeroen Hol, commercieel directeur bij Minkels, kan de kubieke meter-benadering voorkomen dat er al in de beginfase verkeerde keuzes worden gemaakt. “Dit kan lange implementatietrajecten als resultaat hebben en een groter risico opleveren voor de continuïteit van een datacenter.”

De volume-benadering geldt, volgens Hol, voor aanpassing van bestaande datacenters of vestigingen in bestaande ruimtes. “Daar valt ongeveer 90% van de datacenterbouw onder.”

Louis van Garderen, 18 januari 2011 11:26 am

Jeroen heeft gelijk dat operational excellence wordt gediend met het drie-dimensionaal beoordelen van serverruimten.

Wat echter vaak wordt vergeten is dat de investeringsbeslissing van eigen data-centers nog veel meer wordt beinvloed door de veronderstelde toekomstscenario´s over de ontwikkeling van de datacentermarkt in zijn geheel. Nu slechts 18% van een gemiddeld datacenter is gevuld terwijl grote marktpartijen (microsoft, google, amazon) tegen zeer lage kosten grote datacenters blijven bijbouwen zijn scenario´s denkbaar dat schaal al in de nabije toekomst een streep haalt door de nu veronderstelde break-even analyses.

Dus: kubieke meters betrekken in je investeringsbeslissingen, maar ook realistische scenario´s.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.