Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Amsterdamse datacenters zijn voor de helft leeg’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 23 december 2010 08:05 uur

De vraag naar ruimte in datacenters is het afgelopen jaar toegenomen. Vooral in de regio rond de buitenlandse internetknooppunten is er een sterke behoefte aan extra oppervlakte in datacenters.

Dit blijkt een recent onderzoek van het bureau TeleGeography naar trends in de markt voor datacenters. Uit de studie blijkt dat de druk op de beschikbare serverruimte in 2010 flink is toegenomen. Bij 42% van de ondervraagde datacenters is de beschikbare ruimte voor 80% of meer gevuld. Dat percentage bedroeg in 2009 nog maar 34%.

In Amsterdamse datacenters blijkt nog 50 tot 60% van de oppervlakte beschikbaar te zijn. In Frankfurt en Londen is de behoefte aan meer datacentervloer groter. In Frankfurt is volgens TeleGeography nog 30 tot 40% vrij, in Londen is dat gemiddeld minder dan 10%.

Aantrekkelijkste
Dat hier meer ruimte beschikbaar is, komt volgens Eric Boonstra, directeur van EvoSwitch, niet door een gebrek aan interesse. Integendeel. “De regio Amsterdam groeit langzamerhand uit tot de aantrekkelijkste vestigingsplaats voor datacenters in Europa”, aldus Boonstra. Dat Amsterdam aantrekkelijk is, komt niet alleen vanwege de beschikbaarheid van ruimte en stroom, maar ook vanwege de aanwezigheid van de Amsterdam Internet Exchange, die volgens Boonstra ‘een aanzienlijk betere connectiviteit biedt dan die van Londen en Frankfurt’. Bovendien worden er in de regio Amsterdam nog veel nieuwe datacenters gebouwd of worden bestaande centra uitgebreid.

Boonstra verwacht dat steeds meer bedrijven gebruik zullen maken van externe datacenters. “Het onderbrengen van servers in een extern datacenter wordt een steeds aantrekkelijker optie.” Volgens hem biedt het vooral praktische voordelen. “De grote datacenters hebben een uptime van bijna 100 %, kunnen de datastromen veel beter beveiligen en leveren een enorme bandbreedte.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.