Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Amsterdamse datacenters zijn voor de helft leeg’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 23 december 2010 08:05 uur

De vraag naar ruimte in datacenters is het afgelopen jaar toegenomen. Vooral in de regio rond de buitenlandse internetknooppunten is er een sterke behoefte aan extra oppervlakte in datacenters.

Dit blijkt een recent onderzoek van het bureau TeleGeography naar trends in de markt voor datacenters. Uit de studie blijkt dat de druk op de beschikbare serverruimte in 2010 flink is toegenomen. Bij 42% van de ondervraagde datacenters is de beschikbare ruimte voor 80% of meer gevuld. Dat percentage bedroeg in 2009 nog maar 34%.

In Amsterdamse datacenters blijkt nog 50 tot 60% van de oppervlakte beschikbaar te zijn. In Frankfurt en Londen is de behoefte aan meer datacentervloer groter. In Frankfurt is volgens TeleGeography nog 30 tot 40% vrij, in Londen is dat gemiddeld minder dan 10%.

Aantrekkelijkste
Dat hier meer ruimte beschikbaar is, komt volgens Eric Boonstra, directeur van EvoSwitch, niet door een gebrek aan interesse. Integendeel. “De regio Amsterdam groeit langzamerhand uit tot de aantrekkelijkste vestigingsplaats voor datacenters in Europa”, aldus Boonstra. Dat Amsterdam aantrekkelijk is, komt niet alleen vanwege de beschikbaarheid van ruimte en stroom, maar ook vanwege de aanwezigheid van de Amsterdam Internet Exchange, die volgens Boonstra ‘een aanzienlijk betere connectiviteit biedt dan die van Londen en Frankfurt’. Bovendien worden er in de regio Amsterdam nog veel nieuwe datacenters gebouwd of worden bestaande centra uitgebreid.

Boonstra verwacht dat steeds meer bedrijven gebruik zullen maken van externe datacenters. “Het onderbrengen van servers in een extern datacenter wordt een steeds aantrekkelijker optie.” Volgens hem biedt het vooral praktische voordelen. “De grote datacenters hebben een uptime van bijna 100 %, kunnen de datastromen veel beter beveiligen en leveren een enorme bandbreedte.”

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...