Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vraag het Mr. Ras: “DMCA takedown”-verzoeken

  • Door
  • Vraag het Mr. Ras
  • geplaatst op
  • 13 juni 2008 08:09 uur

Vraag het Mr. Ras: Vandaag weer een nieuwe Vraag het Mr. Ras, de rubriek op ISPam.nl waarin Mr. Steven Ras van ICTRecht één juridische vraag van ISPam.nl lezers beantwoordt. Het thema voor de volgende Vraag het Mr. Ras wordt volgende week op ISPam.nl geplaatst.

“DMCA takedown”-verzoeken

DMCA staat voor Digital Millennium Copyright Act. Dit is een Amerikaanse wet die onder andere ziet op de bescherming van het auteursrecht. Om het auteursrecht effectief te beschermen, biedt deze wet de mogelijkheid om zogenaamde “DMCA takedown”-verzoeken te versturen. Wanneer een Amerikaanse webhoster een dergelijk verzoek krijgt, wordt deze in principe geacht actie te ondernemen: een auteursrecht is geschonden, dus bepaalde content moet offline gehaald worden.

Nu wordt de vraag gesteld in hoeverre een Europese webhoster gebonden is aan een dergelijk “DMCA takedown”-verzoek. Een “DMCA takedown”-verzoek is, zoals de naam al zegt, gebaseerd op een Amerikaanse wet. Deze Amerikaanse wet heeft geen gelding in Europa en dus ook niet in Nederland. De aanleiding van een “DMCA takedown”-verzoek is echter meestal een schending van het auteursrecht. Dit is ook in Europa en in Nederland onrechtmatig. Een “DMCA takedown”-verzoek kan daarom inhoudelijk ook wel gezien worden als een “Notice and Takedown”-melding. Op basis hiervan wordt van een webhoster verwacht dat deze ook naar aanleiding van een “DMCA takedown”-verzoek actie onderneemt. De inhoud van een verzoek moet dus prevaleren boven de naam van het verzoek.

Let op: Webhosters, die gebruik maken van servers die fysiek in de VS staan, zijn wel gebonden aan de DMCA. Ook als het feit in Nederland niet strafbaar zou zijn.

Sebastiaan Stok, 14 juni 2008 10:32 am

En wat is de vraag? :p

MikeN, 15 juni 2008 11:13 am

"Nu wordt de vraag gesteld in hoeverre een Europese webhoster gebonden is aan een dergelijk “DMCA takedown”-verzoek."

-.-

Sven, 7 december 2008 6:51 pm

MikeN je haalt me de woorden uit de mond =)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.