Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IBM: datacenters leveren in 2015 warmte aan huizen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 30 december 2010 08:06 uur

De warmte van datacenters wordt binnen vijf jaar gerecycled om huizen te verwarmen. Dat is één van de voorspellingen die techgigant IBM woensdag heeft gedaan.

IBM publiceerde woensdag zijn zogeheten Next Five in Five, oftewel een lijst met vijf innovaties die de komende vijf jaar het leven drastisch kunnen gaan veranderen. Het hergebruiken van de warmte in datacenters wordt in dat rijtje ook genoemd.

Volgens IBM wordt de helft van het energieverbruik van datacenters  gebruikt voor de koeling van de ruimtes. Doorgaans wordt daarna de warmte uit de serverruimtes weer in de atmosfeer losgelaten. Volgens IBM is het goed mogelijk dat die warmte binnen vijf jaar in steden gebruikt zal worden om huizen en gebouwen mee te verwarmen.

Dit is vooral mogelijk dankzij nieuwe innovaties zoals de chip met ingebouwde waterkoeling van IBM zelf, zo stelt het bedrijf. De geproduceerde warmte van de processor kan gerecycled worden om water te verwarmen voor huizen en kantoren.

Het is niet alleen een theorie, maar in Zwitserland is dit ook principe ook al getest. Met zo’n nieuw computersysteem is een reductie van de uitstoot van CO2-gassen van 30 ton per jaar te bereiken, aldus IBM.

Het idee is dat het water door elke afzonderlijke chip zelf stroomt waardoor de hitte beter afgevoerd kan worden. Water met temperaturen tot 60 graden kan op die manier elders opnieuw worden gebruikt.

3D
Naast het hergebruiken van de warmte uit datacenters voorziet IBM ook dat alles in 3D zal gaan werken. “We zullen gaan communiceren met 3D-hologrammen van onze vrienden.”

Ook voorspelt IBM dat batterijen en accu’s ongeveer tien keer meer vermogen zullen leveren dan nu. Op dit moment werken wetenschappers aan batterijen die werken op basis van zuurstof. Als dat gata lukken zullen batterijen oplaadbaar, licht van gewicht en zo krachtig worden dat ze voor alles gebruikt kunnen worden, van elektronische auto’s tot consumentenproducten.

Data is alles
Verder zullen bijna alle gebruiksvoorwerpen data verzamelen, zo verwachten wetenschappers. Hierdoor kan een beter beeld van de omgeving worden gemaakt en kunnen problemen als de opwarming van de aarde en diersoorten die met uitsterven worden bedreigd beter worden aangepakt.

In de komende vijf jaar zullen geavanceerde analysetechnologieën gepersonaliseerde adviezen geven. Dergelijke ‘adaptieve verkeerssystemen’ zullen reispatronen gaan begrijpen om op basis daarvan betere en meer dynamische routeinformatie te gaan verschaffen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...