Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IBM: datacenters leveren in 2015 warmte aan huizen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 30 december 2010 08:06 uur

De warmte van datacenters wordt binnen vijf jaar gerecycled om huizen te verwarmen. Dat is één van de voorspellingen die techgigant IBM woensdag heeft gedaan.

IBM publiceerde woensdag zijn zogeheten Next Five in Five, oftewel een lijst met vijf innovaties die de komende vijf jaar het leven drastisch kunnen gaan veranderen. Het hergebruiken van de warmte in datacenters wordt in dat rijtje ook genoemd.

Volgens IBM wordt de helft van het energieverbruik van datacenters  gebruikt voor de koeling van de ruimtes. Doorgaans wordt daarna de warmte uit de serverruimtes weer in de atmosfeer losgelaten. Volgens IBM is het goed mogelijk dat die warmte binnen vijf jaar in steden gebruikt zal worden om huizen en gebouwen mee te verwarmen.

Dit is vooral mogelijk dankzij nieuwe innovaties zoals de chip met ingebouwde waterkoeling van IBM zelf, zo stelt het bedrijf. De geproduceerde warmte van de processor kan gerecycled worden om water te verwarmen voor huizen en kantoren.

Het is niet alleen een theorie, maar in Zwitserland is dit ook principe ook al getest. Met zo’n nieuw computersysteem is een reductie van de uitstoot van CO2-gassen van 30 ton per jaar te bereiken, aldus IBM.

Het idee is dat het water door elke afzonderlijke chip zelf stroomt waardoor de hitte beter afgevoerd kan worden. Water met temperaturen tot 60 graden kan op die manier elders opnieuw worden gebruikt.

3D
Naast het hergebruiken van de warmte uit datacenters voorziet IBM ook dat alles in 3D zal gaan werken. “We zullen gaan communiceren met 3D-hologrammen van onze vrienden.”

Ook voorspelt IBM dat batterijen en accu’s ongeveer tien keer meer vermogen zullen leveren dan nu. Op dit moment werken wetenschappers aan batterijen die werken op basis van zuurstof. Als dat gata lukken zullen batterijen oplaadbaar, licht van gewicht en zo krachtig worden dat ze voor alles gebruikt kunnen worden, van elektronische auto’s tot consumentenproducten.

Data is alles
Verder zullen bijna alle gebruiksvoorwerpen data verzamelen, zo verwachten wetenschappers. Hierdoor kan een beter beeld van de omgeving worden gemaakt en kunnen problemen als de opwarming van de aarde en diersoorten die met uitsterven worden bedreigd beter worden aangepakt.

In de komende vijf jaar zullen geavanceerde analysetechnologieën gepersonaliseerde adviezen geven. Dergelijke ‘adaptieve verkeerssystemen’ zullen reispatronen gaan begrijpen om op basis daarvan betere en meer dynamische routeinformatie te gaan verschaffen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.