Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Tekort aan IPv4-adressen lijkt mee te vallen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 5 januari 2011 08:03 uur

Met het tekort van het aantal IPv4-adressen lijkt het wel mee te vallen. Met die boodschap kwam IPv6-deskundige Iljitsch van Beijnum deze week. Aan het begin van dit jaar waren er nog 495,66 miljoen vrije adressen en dat is meer dan verwacht.

Op 1 januari 2011 stond de teller van het aantal ongebruikte IPv4-adressen op ruim 495 miljoen. Precies een jaar eerder waren dat er 721 miljoen. In een jaar tijd zijn er dus ruim 225 miljoen adressen opgeraakt. Als je de reeks van 17 miljoen adressen die Interop in 2010 heeft teruggegeven niet meerekent, komt het aantal op 242 miljoen, zo stelt Van Beijnum.

“Dit zou erop duiden dat we nog twee jaar vooruit kunnen met het aantal beschikbare IPv4-adressen, maar dat is niet waar.” Van Beijnum relativeert het hoge aantal vrije IPv4-adressen enigszins.

Legacy
Zo is er veel onduidelijk over de exacte cijfers. 35 van de 256 /8-blokken IPv4-adressen hebben bijvoorbeeld de status ‘gereserveerd’. Ook zijn er bijna 147 miljoen zogeheten ‘legacy’ adressen die op het moment niet worden gebruikt en waarvan onbekend is wat daarmee gaat gebeuren.

Verder vervallen de getallen 0 en 127 omdat die een speciale functie hebben, worden de 224-239 voor multicast gebruikt en zijn 240-255 gereserveerd voor ‘toekomstig gebruik’.

De verwachting is dat de pool van IPv4-adressen bij de IANA ergens in februari van dit jaar opraakt. Volgens Van Beijnum zal in Azië vrijwel zeker voor het einde van het jaar een tekort aan IPv4-adressen ontstaan. In Europa en de Verenigde Staten wordt de bodem van de te verdelen IPv4-adressen waarschijnlijk in 2012 bereikt.

ISPam.nl Job board

Sebastiaan, 5 januari 2011 10:01 am

Vreemd stukje met een hoop gegoochel met cijfers. Het valt mee maar in februari is het op? Gereserveerde blokken en multicast-blokken mag je in ieder geval niet meetellen. Sowieso heeft het weinig zin om naar het aantal individuele adressen te kijken want IPs worden in blokken uitgegeven; op het hoogste niveau zijn er nog 7 blokken vrij en de laatste 5 worden in 1 keer toegewezen. Kortom, ik kan er weinig chocola van maken.

Max, 5 januari 2011 11:55 am

@Sebastiaan; typisch Iljitsch..
(mijn ervaring, twee boeken en twee cursussen gelezen/gevolgd bij de beste man)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?