Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Weinig isp’s waarschuwen klanten bij botnet-besmetting

 • Door
 • Edwin Feldmann
 • geplaatst op
 • 17 januari 2011 08:05 uur

Het aantal isp’s dat een klant waarschuwt die door een botnet is geïnfecteerd, ligt in Nederland niet hoger dan 10%. Dat lage percentage is vooral te wijten aan het gebrek aan onderzoek naar geïnfecteerde machines binnen het netwerk. Ook zijn de isp’s erg voorzichtig voordat ze een klant in quarantaine zetten.

Dat blijkt uit een Engelstalig onderzoek dat de TU Delft heeft verricht in opdracht van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) naar de omvang van botnets in Nederland. De resultaten van het onderzoek zijn vorige week gepubliceerd.

Uit de studie blijkt onder meer dat het aantal botnet-besmettingen in Nederland gemiddeld niet veel verschilt van het beeld in andere landen. Wat wel opvallend is, is dat meer dan 60% van de besmettingen voorkomt binnen de netwerken van de drie grootste isp’s, aldus de onderzoekers. Voor het onderzoek zijn negen Nederlandse isp’s ondervraagd. Zij worden in het onderzoek overigens niet bij naam genoemd.

Vals-positief
Als reden waarom zo weinig isp’s actie ondernemen bij het ontdekken van bots in hun netwerk, is dat er weinig onderzoek wordt gedaan naar besmette machines. Ook lijken isp’s liever een besmette machine in hun netwerk te laten dan het risico te lopen op een vals-positieve machine die in quarantaine wordt gezet. Omdat dit risico zo klein mogelijk wordt gehouden, vergt elke melding uitgebreid onderzoek om mogelijke fouten te voorkomen, zo schrijven de onderzoekers.

Toch kan niet worden geconcludeerd dat Nederlandse isp’s te weinig doen aan geïnfecteerde machines in hun netwerk. “Het is economisch aanvaardbaar om een bepaald percentage van infecties in je netwerk toe te staan. Maar daarnaast is het niet alleen een taak van isp’s om iets aan geïnfecteerde internetgebruikers te doen. Dat is ook een taak voor de overheid”, stellen de onderzoekers. “Overheden in Japan, Korea, Australië en Duitsland helpen burgers bijvoorbeeld nu al bij het schoonmaken van een geïnfecteerde pc.”

 • Pingback: Tweets die vermelden Weinig isp’s waarschuwen klanten bij botnet-besmetting | ISPam.nl -- Topsy.com

 • Jorrit Kronjee, 17 januari 2011 8:10 am

  Nee, het aantal klanten dat door ISP's wordt gewaarschuwd ligt niet hoger dan 10% (logisch ook, omdat het onderzoek onder 9 ISP's is gehouden, waardoor je nooit onder 10% kan komen, tenzij geen van de ISP's iets doet).

  Dit komt niet omdat ISP's niet acteren, maar omdat hun methodologie niet zoveel infecties naar voren haalt als die van de onderzoekers.

  Opvallend is overigens dat een van die negen ISP's naar verluidt BBned is, terwijl BBned geen ISP is, maar een wholesaleleverancier voor ISP's.

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.