Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Weinig isp’s waarschuwen klanten bij botnet-besmetting

 • Door
 • Edwin Feldmann
 • geplaatst op
 • 17 januari 2011 08:05 uur

Het aantal isp’s dat een klant waarschuwt die door een botnet is geïnfecteerd, ligt in Nederland niet hoger dan 10%. Dat lage percentage is vooral te wijten aan het gebrek aan onderzoek naar geïnfecteerde machines binnen het netwerk. Ook zijn de isp’s erg voorzichtig voordat ze een klant in quarantaine zetten.

Dat blijkt uit een Engelstalig onderzoek dat de TU Delft heeft verricht in opdracht van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) naar de omvang van botnets in Nederland. De resultaten van het onderzoek zijn vorige week gepubliceerd.

Uit de studie blijkt onder meer dat het aantal botnet-besmettingen in Nederland gemiddeld niet veel verschilt van het beeld in andere landen. Wat wel opvallend is, is dat meer dan 60% van de besmettingen voorkomt binnen de netwerken van de drie grootste isp’s, aldus de onderzoekers. Voor het onderzoek zijn negen Nederlandse isp’s ondervraagd. Zij worden in het onderzoek overigens niet bij naam genoemd.

Vals-positief
Als reden waarom zo weinig isp’s actie ondernemen bij het ontdekken van bots in hun netwerk, is dat er weinig onderzoek wordt gedaan naar besmette machines. Ook lijken isp’s liever een besmette machine in hun netwerk te laten dan het risico te lopen op een vals-positieve machine die in quarantaine wordt gezet. Omdat dit risico zo klein mogelijk wordt gehouden, vergt elke melding uitgebreid onderzoek om mogelijke fouten te voorkomen, zo schrijven de onderzoekers.

Toch kan niet worden geconcludeerd dat Nederlandse isp’s te weinig doen aan geïnfecteerde machines in hun netwerk. “Het is economisch aanvaardbaar om een bepaald percentage van infecties in je netwerk toe te staan. Maar daarnaast is het niet alleen een taak van isp’s om iets aan geïnfecteerde internetgebruikers te doen. Dat is ook een taak voor de overheid”, stellen de onderzoekers. “Overheden in Japan, Korea, Australië en Duitsland helpen burgers bijvoorbeeld nu al bij het schoonmaken van een geïnfecteerde pc.”

ISPam.nl Job board

 • Pingback: Tweets die vermelden Weinig isp’s waarschuwen klanten bij botnet-besmetting | ISPam.nl -- Topsy.com

 • Jorrit Kronjee, 17 januari 2011 8:10 am

  Nee, het aantal klanten dat door ISP's wordt gewaarschuwd ligt niet hoger dan 10% (logisch ook, omdat het onderzoek onder 9 ISP's is gehouden, waardoor je nooit onder 10% kan komen, tenzij geen van de ISP's iets doet).

  Dit komt niet omdat ISP's niet acteren, maar omdat hun methodologie niet zoveel infecties naar voren haalt als die van de onderzoekers.

  Opvallend is overigens dat een van die negen ISP's naar verluidt BBned is, terwijl BBned geen ISP is, maar een wholesaleleverancier voor ISP's.

  Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
  Feedback!
  Fill out my online form.
  Laatste reacties

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

  Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
  Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

  Nieuw kantoor voor Cegeka
  Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

  Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
  Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...