Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Podcast: Een webhostingbedrijf is geen vakantiewerk

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 25 juni 2008 08:02 uur

Verschillende ISPam.nl lezers vonden het jammer dat ik was gestopt met het maken van podcasts. Daarom vandaag een nieuwe podcast genaamd “Een webhosting bedrijf is geen vakantiewerk”. Ik ben heel erg benieuwd wat jullie er van vinden en als jullie dat willen dan volgen er meer!

[audio:http://www.ispam.nl/wp-content/uploads/2008/06/ispam-podcast25062008.mp3]

De uitgeschreven tekst van de podcast staat hieronder.

Podcast: Een webhostingbedrijf is geen vakantiewerk (uitgeschreven)

De examens zijn weer voorbij en de zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent naast veel vakantie vreugde, dat scholieren zeeën van tijd hebben en gezien ze ook op vakantie willen, die pappa en mamma niet meer betalen moet er gewerkt worden. Nu kun je productiewerk gaan doen, bij een strandtent werken of iets dat er op lijkt. Sommige scholieren denken echter een manier te hebben gevonden om slapend rijk te worden, namelijk door een heus WEBHOSTINGBEDRIJF te beginnen.

Voor enkele tientjes wordt een reseller pakket of nog erger een server gehuurd. Een eigen website bouwen is vaak best lastig, dus laten ze zich inspireren door een al bestaand webhostingbedrijf, en omdat het design zo goed is wordt gewoon de hele website gekopieerd, vaak ook nog inclusief de algemene voorwaarden.

Nu is het kersverse webhostingbedrijf na deze grondige voorbereiding klaar om te beginnen. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel en Belastingdienst is nergens voor nodig natuurlijk, want webhosting kan je toch via het internet verkopen. Wel moet er nog een 087 telefoonnummer worden aangemaakt, voor de support.

De eerste klanten zijn vriendjes, vriendinnetjes en familie die een eigen website met domeinnaam afnemen, waarmee het nieuwe webhostingbedrijf meteen al uit de kosten is. Daarna volgen al snel andere klanten, die bij de vakantiehoster voor een dubbeltje op de eerste rang kunnen zitten en wordt er goed geld verdient, want de klanten betalen allemaal één jaar vooruit natuurlijk.

Als de zomervakantie weer voorbij is, dan worden al die klanten toch wel lastig, want bij zo’n webhostingbedrijf komt toch wel meer kijken dan alleen pakketjes verkopen. Wanneer als klap op de vuurpijl de gehuurde server dan crasht, zijn alle klanten die zelf hun gegevens niet backuppen hun data kwijt, want backups maken was toch nergens voor nodig!

Uiteindelijk zijn de klanten van de vakantiehoster weer een illusie armer en heeft de reputatie van de hostingbranche weer schade opgelopen door de praktijken door de vakantiehoster die even makkelijk slapend rijk te kunnen worden in de zomervakanatie.

De moraal van dit verhaal: Als je geld wilt verdienen, dan zoek je maar een vakantiebaantje ergens, desnoods bij een webhostingbedrijf, maar een webhostingbedrijf zelf is geen vakantiewerk!

Tot zover deze ISPam.nl podcast met Arnout Veenman. Een aantal mensen zeiden de ISPam.nl podcasts te missen, ik ben daarom benieuwd naar jullie reacties.

ISP, 25 juni 2008 9:04 am

Leuk verhaal, maar je suggereert dat alleen vakantiehosters een 087 telefoonnummer gebruiken. Beetje kort door de bocht vindt je niet?

Er zijn namelijk ook genoeg professionele bedrijven die een 087 nummer gebruiken, waaronder wel professionele webhosters!

Robert, 25 juni 2008 9:14 am

Nice :)

Erik H., 25 juni 2008 10:01 am

WOW er zijn weer podcasts !!!!! Top Arnout, deja vu momentje mijnerzijds. Hoe zit t met de nieuwe ISPAM bbq btw ?

Sebastiaan Stok, 25 juni 2008 10:53 am

WTF! :D kennelijk is er iets met mijn Flash player want het wordt versneld afgespeeld ^o

Sebastiaan Stok, 25 juni 2008 10:58 am

In IE doet hij het wel... :|
Straks maar is even naar kijken.

Heel goed :)
Ik lag helemaal dubbel van het stukje 'en omdat het design zo goed is wordt gewoon de hele website gekopieerd, vaak ook nog inclusief de algemene voorwaarden.'

Ik ben benieuwd naar de volgende ;)

Ryan, 25 juni 2008 12:07 pm

Gaat heel erg snel, kan ik niet serieus naar luisteren! (in FF3 en IE8)
Maar ja, gelijk heb je wel, een webhosting bedrijf is zeker geen vakantie werk. Er komt veel te veel bij kijken, ook buiten vakantie perioden.

Stewie, 25 juni 2008 12:26 pm

Hij is weer goed Arnout! :)

Wout, 25 juni 2008 4:58 pm

Hoi, Een beetje kort door de bocht deze podcast, wel leuk bedacht.

Gr.

Rinse, 25 juni 2008 5:39 pm

Goed stukje, maar aan het eind een beetje kort door de bocht..

Dat kopiëren van algemene voorwaarden gebeurt volgens mij ook wel bij 'professionele' bedrijven.

 • Pingback: Gratis advertentieruimte voor gastschrijvers | ISPam.nl

 • Lennie, 27 juli 2008 6:53 pm

  Misschien is dit wel toepasselijk:
  http://fun.platinum.linux.pl/pics/Hosting.jpg

  Sebastiaan Stok, 28 juli 2008 10:34 am

  Die is goed :D

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.